Μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το πρωί της Δευτέρας την περιοχή Magħtab στη Μάλτα, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σημειώθηκε ατύχημα στο εργοστάσιο πυροτεχνημάτων «Ta' Lourdes». Από το συμβάν τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άνδρες, ηλικίας 67 και 47 ετών, οι οποίοι εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε παρακείμενα χωράφια και μεταφέρθηκαν άμεσα στο νοσοκομείο.
Όπως επιβεβαίωσε η Αστυνομία, κανένας από τους εργαζόμενους της επιχείρησης δεν βρισκόταν μέσα στις εγκαταστάσεις τη στιγμή της έκρηξης, αποτρέποντας έτσι μια μεγαλύτερη τραγωδία.
Πανικός από το ωστικό κύμα
Η έκρηξη ήταν τόσο σφοδρή που ακούστηκε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, προκαλώντας δονήσεις σε κτίρια και σπάζοντας τζάμια σε μεγάλες περιοχές του νησιού. Κάτοικοι και περαστικοί περιέγραψαν σκηνές τρόμου, με πολλούς να κάνουν λόγο για διαδοχικούς κρότους και ένα ισχυρό ωστικό κύμα που έκανε τα δέντρα να τρέμουν, δημιουργώντας την αίσθηση βομβαρδισμού.
Στο σημείο έσπευσαν αμέσως ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας και ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να ασφαλίσουν την περιοχή, ενώ δόθηκε οδηγία στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κοντά στο εργοστάσιο.
Ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας
Το περιστατικό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας αλλά και της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, εξέφρασε μέσω διαδικτύου τη συμπαράστασή του στους πληγέντες, τονίζοντας πως οι κρατικές αρχές κινητοποιήθηκαν αμέσως για την παροχή βοήθειας.
Από την πλευρά της, η Μαλτέζα Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε συγκλονισμένη από το γεγονός που τάραξε τη χώρα και εξήρε το έργο των διασωστών και των μελών της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι επιχείρησαν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια του συμβάντος.