Οκτώ μέλη πληρώματος αγνοούνται μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πλοίο με σημαία Σαν Μαρίνο στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση των ρουμανικών αρχών το πρωί της Πέμπτης (15/10). Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά δώδεκα άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι σώοι.
Η Ρουμανική Ναυτική Αρχή δεν διευκρίνισε αν το πλοίο έγινε στόχος επίθεσης με drone, παρότι τις τελευταίες εβδομάδες τα περιστατικά αυτού του τύπου στην περιοχή έχουν πολλαπλασιαστεί. Ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας Ράντου Μιρούτα ανέφερε την Τετάρτη ότι δεν είναι σαφές αν το πλοίο χτυπήθηκε από drone και ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το περιστατικό σημειώνεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για υβριδικές επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα, στις οποίες εμπλέκεται η Ρωσία. Την Τετάρτη, αρκετά drones παραβίασαν τον ρουμανικό εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ την Τρίτη (13/10) δύο πλοία χτυπήθηκαν από drones ανοιχτά των βουλγαρικών ακτών, με το ένα από αυτά να βυθίζεται.
Ο Ράντεφ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για το ποιος πραγματοποίησε την επίθεση, σημείωσε ωστόσο ότι «το αποτέλεσμα ευνοεί» τη Ρωσία, και πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρέσβης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.