Με νέο προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα απειλεί ο Τσαβούσογλου

Με νέο προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα απειλεί ο Τσαβούσογλου
Ενημερώθηκε: 24/05/20 - 12:23

Με προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα μετά την πανδημία «απειλεί» εκ νέου η Τουρκία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αυτή τη φορά.

Μιλώντας το Σάββατο σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Τσαβούσογλου σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως λόγω κορωνοϊού σταμάτησαν οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά σύνορα, ωστόσο μετά την πανδημία, όπως πρόσθεσε «δεν το λέω ως απειλή, αλλά οπωσδήποτε οι πρόσφυγες θα θελήσουν να κατευθυνθούν ξανά προς τα εκεί».

Ακόμα, ο Τσαβούσογλου αφού ανέφερε πως το προσφυγικό είναι ένα κοινό ζήτημα με την Ε.Ε ανέφερε πως θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η συμφωνία της τελωνειακής ένωσης, και να απελευθερωθεί η βίζα προς τους Τούρκους πολίτες και ζήτησε περισσότερη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Εμείς στείλαμε το εξής μήνυμα πως με αφορμή την πανδημία αν πείτε πως δεν χρειαζόμαστε την Τουρκία τότε να ξέρετε πως η πανδημία θα τελειώσει όμως το προσφυγικό ζήτημα θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Τότε σας παρακαλώ τότε να μην χτυπήσετε την πόρτα μας. Στόχος μας είναι η καλή συνεργασία και βεβαία μια συνεργασία που όλοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Εβρου, που έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε τον ισχυρισμό που διατύπωσε μέσω ανακοίνωσής της η Τουρκία, περί «μη αποδοχής τετελεσμένων». Τόνισε δε ότι όταν πληροφορήθηκε για τον φράχτη, η Αγκυρα ζήτησε διευκρινίσεις, καθώς, όπως υποστήριξε «το σημείο που θα κατασκευαζόταν είναι τα χερσαία σύνορά μας».

Οσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου κάλεσε την Ελλάδα σε «συνεργασία».  «Η Αθήνα αντί να συνεργαστεί μαζί μας, επιχείρησε να μας αφήσει έξω και να συνεργαστεί με άλλες χώρες. Κάναμε τις κινήσεις μας και ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις», ανέφερε, κάνοντας λόγο για «περιοχή της δικής μας κυριαρχίας». «Το κυριαρχικό μου ζήτημα δεν το συζητώ», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Τούρκος ΥΠΕΞ.