Προειδοποίηση για σημαντικές πολιτικές ανατροπές στις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου στην ανατολική Γερμανία απηύθυνε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις του κέντρου να συνεργαστούν απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις σε κρίσιμα ομόσπονδα κρατίδια.
Μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, ο Γερμανός καγκελάριος προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρούς πολιτικούς κραδασμούς.
«Αν δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και αν δεν αποδειχθούμε αρκετά καλοί, θα υπάρξει ένα μεγάλο “big bang” τον Σεπτέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Φρίντριχ Μερτς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών διαθέτει ακόμη τη δυνατότητα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που θεωρεί απαραίτητες για την τόνωση της οικονομίας και την ανάσχεση της ανόδου της AfD.
«Μπορούμε να τα καταφέρουμε», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή φράση της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο κοινωνικό κράτος και στην οικονομία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο, η διαδικασία έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας διαφωνιών μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αλλά και των νέων οικονομικών πιέσεων που συνδέονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Την ίδια στιγμή, η AfD καταγράφει αυξημένα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και εμφανίζεται πρώτη τόσο στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία όσο και στη Σαξονία-Άνχαλτ, όπου θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Ορισμένες μετρήσεις μάλιστα δείχνουν το κόμμα να προσεγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία στη Σαξονία-Άνχαλτ, γεγονός που θα μπορούσε να του επιτρέψει να αποκτήσει για πρώτη φορά τον έλεγχο ενός ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας.
«Διακυβεύονται πολύ περισσότερα από το μέλλον μιας κυβέρνησης», τόνισε ο καγκελάριος, υπογραμμίζοντας ότι το πραγματικό ερώτημα είναι εάν το πολιτικό κέντρο της χώρας εξακολουθεί να διαθέτει τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα που απασχολούν τη γερμανική κοινωνία.
Παράλληλα, ο Φρίντριχ Μερτς βρίσκεται αντιμέτωπος με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μόλις το 16% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο από την απόδοσή του στην καγκελαρία, ενώ τα ποσοστά αποδοχής του κυβερνητικού συνασπισμού κινούνται ακόμη χαμηλότερα.
Η πτώση της δημοτικότητας του καγκελάριου έχει τροφοδοτήσει το τελευταίο διάστημα συζητήσεις σχετικά με το πολιτικό του μέλλον και με σενάρια αμφισβήτησης της ηγεσίας του στο εσωτερικό του CDU.
Παρά ταύτα, ο Μερτς έλαβε δημόσια στήριξη από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του κόμματος, Ντάνιελ Πέτερς, απέρριψε κατηγορηματικά τις σχετικές φήμες, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις περί αντικατάστασης του καγκελάριου δεν έχουν βάση.
Στη Σαξονία-Άνχαλτ, ωστόσο, η κατάσταση εμφανίζεται πιο σύνθετη. Η προγραμματισμένη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του CDU στο Μαγδεμβούργο ακυρώθηκε λίγες εβδομάδες πριν από τις περιφερειακές εκλογές.
Επισήμως, η απόφαση αποδόθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, η πραγματική αιτία σχετίζεται με την επιθυμία τοπικών στελεχών να αποφύγουν τη στενή σύνδεση με τη μη δημοφιλή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς η φθίνουσα δημοτικότητα του Φρίντριχ Μερτς θεωρείται πλέον επιβαρυντικός παράγοντας για το CDU στην ανατολική Γερμανία.