Το Μεξικό θα χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες

Το Μεξικό θα χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες
Ενημερώθηκε: 12/11/19 - 03:44

Το Μεξικό έκανε χθες γνωστό ότι θα χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Αυτό γνωστοποίησε το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Μαρσέλο Εμπράρντ.

Μάλιστα ο Μεξικανός υπουργός διαβεβαίωσε ότι η «προσωπική ακεραιότητα του πρώην προέδρου δεν κινδυνεύει».

Παράλληλα με αφορμή την απόφαση χορήγησης ασύλου σχόλιασε την κοινωνική αναταραχή που επικρατεί σε χώρες της Ν. Αμερικής. «Η Λατινική Αμερική γίνεται μάρτυρας ατυχών και βίαιων γεγονότων, κατά το οποίο διαρρηγνύεται η δημοκρατική τάξη, σε πολλές περιπτώσεις με τη συμμετοχή των στρατιωτικών δυνάμεων» δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εμπράρντ είχε σπεύσει από την πρώτη στιγμή, να γνωστοποιήσει την πρόθεση του Μεξικού να παράσχει άσυλο στον πρώην Πρόεδρο της Βολιβίας - εφόσον το θελήσει ο ίδιος.

«Ο Μοράλες επιβεβαίωσε και προφορικά και επίσημα την επιθυμία του να ζητήσει πολιτικό άσυλο από την μεξικανική κυβέρνηση» δήλωσε τη Δευτέρα, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων.

Λευκός Οίκος: Σημαντική στιγμή η παραίτηση Μοράλες

Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την παραίτηση Μοράλες ως «σημαντική στιγμή για τη δημοκρατία στο δυτικό ημισφαίριο».

«Μετά από σχεδόν 14 χρόνια και την πρόσφατη προσπάθεια να υπερβεί το Σύνταγμα και την επιθυμία του λαού, η αποχώρηση του Μοράλες διατηρεί τη δημοκρατία και προλειαίνει το έδαφος για να ακουστεί η φωνή των πολιτών» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Αυτά τα γεγονότα στέλνουν ένα ισχυρό σήμα προς τα παράνομα καθεστώτα στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα, όπου η δημοκρατία και η θέληση των πολιτών εμποδίζεται».