Νέα δεδομένα και για τη ΕΕ από την επικράτηση της ακροδεξιάς στην Ολλανδία - Τι πρέπει να προσέξει

 
vilders-ollandia

Ενημερώθηκε: 23/11/23 - 13:59

Το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικο και ισλαμοφοβικό κόμμα του Χερτ Βίλντερς κέρδισε με διαφορά στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Τετάρτη, στην Ολλανδία και θα αρχίσει να αναζητεί εταίρους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι πρώτοι που έσπευσαν να συγχαρούν τον Βίλντερς δεν ήταν άλλοι από τους ακροδεξιούς πολιτικούς. Μαρίν Λεπέν, Βίκτορ Όρμπαν και Ματέο Σαλβίνι έσπευσαν να στείλουν τα συγχαρίκια τους στον Γκέερτ.

Το κόμμα του Βίλντερς απέχει πολύ από τον στόχο των 76 εδρών για να αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 150 εδρών. Ο ίδιος εμφανίστηκε σίγουρος για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Βίλντερς, που διακρίθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για την αντιμεταναστευτική ρητορική του, το τελευταίο διάστημα φρόντισε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι υπάρχουν πιο πιεστικά ζητήματα αυτή τη στιγμή και ότι ήταν έτοιμος να θέσει σε αναμονή τις πολιτικές του για την απαγόρευση των τζαμιών και των ισλαμικών σχολείων.

Στον «πάγο» φαίνεται ότι μπαίνει και το σχέδιό του για το «Nexit», το δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ, καθώς πλέον αναγνωρίζει ότι «δεν υπάρχει εθνική συναίνεση» να το κάνει...

Υπό αυτά τα δεδομένα και με ανοιχτή την προοπτική νέων υποχωρήσεων στις διαπραγματεύσεις, η αισιοδοξία του για σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον ίδιο δε μοιάζει αβάσιμη.

Το θέμα όμως τελικά δεν είναι αν ο Βίλντερς καταφέρει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά μια νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται εντός ΕΕ όπου ακροδεξιοί και λαϊκιστές και ακροδεξιοί πολιτικοί θα έχουν καθοριστικό ρόλο σε επιλογές και αποφασεις.

Μια θέση για τον Βίλντερς γύρω από το τραπέζι της συνόδου κορυφής της ΕΕ θα μεταμορφώσει τη δυναμική, μαζί με άλλους ακροδεξιούς και εθνικιστές ηγέτες που ήδη βρίσκονται σε πρωθυπουργικές θέσεις. Ξαφνικά, οι πολιτικές που κυμαίνονται από τη δράση για το κλίμα, τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και ακόμη και τα όπλα για την Ουκρανία θα τεθούν προς συζήτηση, ακόμη και για ανατροπή.

Το δεύτερο στοιχείο που αναδεικνύεται είναι ότι η αντιμεταναστευτική ρητορική σε συνδυασμό με τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα φέρνουν στο προσκήνιο τη Ακροδεξιά. Το είδαμε στην Ιταλία, το βλέπουμε στη Ουγγαρία αλλά και στη Γαλλία με τη δυναμική της Λεπέν, σε Σουηδία και Φινλανδία


Η ακροδεξιά στροφή στην Ευρώπη πλέον σχεδόν θεωρείται γεγονός. Ο κίνδυνος να αναδειχτεί η ακροδεξιά σε δεύτερη δύναμη στην Ευρωβουλή στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι πολύ περισσότερο από υπαρκτός.

Και επειδή σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπάρχουν έντονα προβλήματα ανισότητας και αντιμεταναστετικό κλίμα, η περίπτωση της Ολλανδίας δε θα είναι τελευταία περίπτωση ακροδεξιάς στροφής. Εκτός και αν η ΕΕ αποφασίσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το μεταναστευτικό και αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Η κυβέρνηση Ρούτε κατέρρευσε υπό το βάρος του μεταναστευτικού. Στην προεκλογική περίοδο κυριαρχήσαν το μεταναστευτικό και το πρόβλημα της στέγης.

Το πρόβλημα της στέγης έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Ολλανδία , με τους νέους ιδιαίτερα να είναι χρεωμένοι για να καταφέρουν να σπουδάσουν και να νοικιάσουν ένα σπίτι. Σύμφωνα με την έρευνα I&O, το 86% των Ολλανδών κάνει λόγο για «κρίση» στέγασης. Ρεπορτάζ του «DutchNews» αναφέρει περίπτωση 23χρονου φοιτητή που νοικιάζει σπίτι με άλλα 20 άτομα και έχει ένα χρέος σπουδών στα 45.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη CBS (Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία), το 57% των κατοικιών είναι ιδιόκτητα, το 29% νοικιάζονται από μεγάλες εταιρείες ακινήτων, οι οποίες ελέγχουν και το ύψος των ενοικίων, και μόνο το 14% νοικιάζονται από μεμονωμένους ιδιοκτήτες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ