Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφραζε έντονες ανησυχίες ότι το Ισραήλ ενδέχεται να προχωρήσει στη δολοφονία κορυφαίων Ιρανών αξιωματούχων κατά τη διάρκεια των παρασκηνιακών συνομιλιών μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης την περασμένη άνοιξη, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχοποιήσει τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, καθώς και τον πρόεδρο του ιρανικού Κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπακέρ Καλιμπάφ, ο οποίος φέρεται να διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσινγκτον θεωρούσε ότι μια ενδεχόμενη επίθεση εναντίον υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων που είχαν ξεκινήσει τον Απρίλιο, με στόχο την επίτευξη μιας προσωρινής συμφωνίας αποκλιμάκωσης μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι New York Times υποστηρίζουν ακόμη ότι η εξόντωση κορυφαίων Ιρανών αξιωματούχων αποτελούσε μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, γεγονός που ενίσχυσε τις ανησυχίες της αμερικανικής πλευράς κατά τη διάρκεια των ευαίσθητων διπλωματικών επαφών.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ουάσινγκτον προχώρησε ακόμη και σε παρασκηνιακές ενέργειες μέσω τρίτων χωρών της περιοχής, προκειμένου να προειδοποιηθεί η Τεχεράνη για το ενδεχόμενο ισραηλινής στοχοποίησης των δύο αξιωματούχων.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση των συγκεκριμένων πληροφοριών από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ ή του Ιράν.