Ο Χαφτάρ δέχθηκε αιφνιδιαστικά την πρόταση Πούτιν - Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός

Ο Χαφτάρ δέχθηκε αιφνιδιαστικά την πρόταση Πούτιν - Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός
Ενημερώθηκε: 12/01/20 - 01:56

Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη! Ο Χαλίφα Χαφτάρ δέχθηκε αιφνιδιαστικά την πρόταση του Πούτιν και του Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός με τον αντίπαλό του αλ Σάρατζ.

Ο εκπρόσωπός του, Αχμέντ Αλ Μισμάρι, ανακοίνωσε την εξέλιξη λέγοντας ότι ο σεβασμός της εκεχειρίας θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο αυτή θα τηρηθεί και από τις δυνάμεις του προέδρου του προεδρικού συμβουλίου και πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγέντ Αλ Σαράτζ.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg η πλευρά του Σάρατζ είχε καλωσορίσει νωρίτερα την πιθανότητα εκεχειρίας.

Είναι βέβαιο ότι η προτροπή Πούτιν για εκεχειρία δεν θα μπορούσε να αγνοειθεί από τον Χαφτάρ, καθώς η Ρωσία είναι βασικός υποστηρικτής του, μαζί με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τη Γαλλία.

Ο Λίβυος πολέμαρχος Χαλίφα Χαφτάρ, διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) πολιορκεί την Τρίπολη και προσπαθεί εδώ και εννέα μήνες να την καταλάβει, ανατρέποντας την Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης που εδρεύει εκεί.

Από την άλλη πλευρά κύριοι υποστηρικτές της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) του Σαράτζ, πέραν της διεθνούς αναγνώρισής της από τον ΟΗΕ, είναι επισήμως η Δύση, αλλά σε πρακτικό επίπεδο η Τουρκία και το Κατάρ.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλάντιμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στη Λιβύη, είχαν καλέσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα σε κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.