Ο Σόρος «βάζει χέρι» στην Πολωνία με εκτελεστικό όργανο την ΕΕ

 
Ο Σόρος «βάζει χέρι» στην Πολωνία με εκτελεστικό όργανο την ΕΕ

Ενημερώθηκε: 02/03/19 - 11:42

Μια ακόμη παρέμβαση στα εσωτερικό χώρας προσπαθεί να κάνει ο Τζορτζ Σόρος.

Πιο συγκεκριμένα ο δισεκατομμυριούχος προσπαθώντας να «πατήσει πόδι» στην Πολωνία, βάζει μπροστάρη την ΕΕ απαιτώντας να εντείνει την πίεση.

ΜΚΟ 

Το Stefan Batory Foundation, μια πολωνική που ιδρύθηκε από τον ίδιο και μια ομάδα ηγετών της πολωνικής αντιπολίτευσης τη δεκαετία του '80 δημοσίευσε έκθεση στην οποία καλεί τις αρχές της Ε.Ε. να εντείνουν την πίεση προς το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη στην Πολωνία, τονίζοντας ότι η επιβίωση της ένωσης εξαρτάται απ' αυτό.

«Η μάχη για το κράτος δικαίου στην Πολωνία αποτελεί ένα προηγούμενο και αποτελεί ουσιαστικά μάχη για την επιβίωση της ΕΕ», αναφέρει το κείμενο, ορίζοντας την ΕΕ ως κοινότητα στην οποία οι νόμοι κάθε κράτους μέλους ακολουθούν ένα «παρόμοιο πρότυπο».

Η έκθεση επικροτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προσπάθειές της να αναχαιτίσει τις πολωνικές δικαστικές μεταρρυθμίσεις που η Βαρσοβία ισχυρίζεται ότι στόχο έχουν να διορθώσουν ένα διεφθαρμένο και ανεξέλεγκτο σύστημα.

Η έκκληση του ιδρύματος του Σόρος έρχεται παρά την εντεινόμενη απογοήτευση από την παρέμβαση της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις, η οποία έχει ήδη οδηγήσει την Πολωνία να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της προκειμένου να καθορίσει εάν οι νόμοι της ΕΕ είναι συμβατοί με την πολωνική νομοθεσία.

Τα τελευταία χρόνια, η πολωνική ΜΚΟ εργάστηκε σε προγράμματα για την «προετοιμασία της πολωνικής κοινωνίας για την υποδοχή των προσφύγων», τη «διαμόρφωση θετικής στάσης» προς τη μαζική εισροή μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών και αξιωματούχων σε διάφορες θέσεις για την καταπολέμηση της «προκατάληψης προς τις μειονοτικές ομάδες» καθώς και των «διαδικτυακών σχολίων μίσους».

Η Πολωνία υιοθέτησε μια σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, αρνούμενη να δεχθεί μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, παρά τις προσπάθειες των Βρυξελλών. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολούθησαν, με την Ουγγαρία και την Αυστρία να είναι από τα λιγότερο πρόθυμα κράτη να δεχθούν μετανάστες.

sputniknews.gr

Με πληροφορίες από το