Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πλήρη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν. «Συμφώνησαν μεταξύ τους», είπε.
Σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει: «Μετά από μια μακρά νύχτα συνομιλιών με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε μια πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός».
«Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική και την ευφυΐα. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα».
Οι ΥΠΕΞ Ινδίας και Πακιστάν επιβεβαίωσαν την συμφωνία
«Το Πακιστάν και η Ινδία έχουν συμφώνησε σε μια πλήρη και όχι μερική κατάπαυση του πυρός, το Πακιστάν, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών το Πακιστάν Ισάκ Νταρ στο τηλεοπτικό δίκτυο Geo news.
«Η Ινδία διατηρεί σταθερή και αδιαπραγμάτευτη στάση ενάντια στην τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Θα συνεχίσει να τηρεί αυτή τη στάση», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ινδίας.
Ινδία – Πακιστάν: Εκατέρωθεν πυραυλικές επιθέσεις τις προηγούμενες ώρες
Η ανακοίνωση αυτή, έγινε σε μία ημέρα κατά την οποία, κλιμακώθηκαν οι φόβοι για την ενεργοποίηση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών, καθώς η στρατιωτική ηγεσία του Πακιστάν και το πολιτικό όργανο που έχουν αρμοδιότητα για τα πυρηνικά όπλα, επρόκειτο να συνεδριάσουν.
To Πακιστάν έπληξε σήμερα στόχους στην Ινδία, αφού το Νέο Δελχί εκτόξευσε πυραύλους εναντίον πακιστανικών αεροπορικών βάσεων, καθώς συνεχίζεται μία από τις χειρότερες αντιπαραθέσεις των τριών τελευταίων δεκαετίων.
Σύμφωνα με πηγές από τις πακιστανικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο στρατός της χώρας απάντησε σήμερα στην Ινδία, αφού το Νέο Δελχί στοχοθέτησε στη διάρκεια της νύκτας πακιστανικές αεροπορικές βάσεις, η μία εκ των οποίων βρίσκεται κοντά στο Ισλαμαμπάντ.
Ο στρατός της Ινδίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι δέχθηκε εκ νέου επίθεση από το Ισλαμαμπάντ, κυρίως με drones, σε πολλές περιοχές κατά μήκος των δυτικών του συνόρων. Κατήγγειλε εξάλλου «την προφανή κλιμάκωση από το Πακιστάν».
Περισσότεροι από 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης, στην περιοχή, ανακοίνωσε η ίδια αρχή.
Οι εντάσεις μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν που διοικούν τμήματα του Κασμίρ έχουν κλιμακωθεί, μετά από την κίνηση της Ινδίας να πλήξει “τρομοκρατικές υποδομές” στο Πακιστάν την Τετάρτη.