Ο Τραμπ βγάζει λεφτά από αυταρχικά καθεστώτα όπως της Τουρκίας και των Φιλιππίνων

Ο Τραμπ βγάζει λεφτά από αυταρχικά καθεστώτα όπως της Τουρκίας και των Φιλιππίνων
Ενημερώθηκε: 29/09/20 - 10:44

Όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλάει με θαυμασμό για τους σκληρούς ηγέτες της Τουρκίας και των Φιλιππίνων, θυμηθείτε ότι βγάζει εκατομμύρια δολάρια από αυτές τις χώρες με τη σιωπηρή έγκριση αυτών των αυταρχικών κυβερνήσεων.

Τα παραπάνω αποκαλύπτει ο Timothy P. Carney στην ιστοσελίδα Washington Examiner. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος έγραψε τα εξής:

Τα προσωπικά οικονομικά του Τραμπ εξαρτώνται από την καλή θέληση του Ταγίπ Ερντογάν και του Ροντρίγκο Ντουτέρτε, που δεν είναι «καλά παιδιά».

Ο Τραμπ κέρδισε 73 εκατομμύρια δολάρια από τις υπερπόντιες επιχειρήσεις του κατά τα πρώτα δύο χρόνια του ως πρόεδρος, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times. Περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια προέρχονται από τις Φιλιππίνες του Ντουτέρτε και περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια από την Τουρκία του Ερντογάν.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και των Φιλιππίνων είναι γνωστοί για τα αδικήματά τους κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Ο Ντουτέρτε έχει κατηγορηθεί για εξωδικαστικές δολοφονίες, αυθαίρετες φυλακίσεις και τιμωρία πολιτικής διαφωνίας. Ο Ερντογάν έχει περιορίσει αυστηρά την ελευθερία του λόγου και την πολιτική διαφωνία, φυλακίζοντας όσους ασκούν κριτική και το καθεστώς του κατηγορείται για βασανιστήρια ή «εξαφάνιση» αντιφρονούντων.

Σε μια συνέντευξη το 2015 με το Breitbart News, ο Τραμπ ρωτήθηκε για το καθεστώς του Ερντογάν στην Τουρκία και είπε:

«Έχω μια μικρή σύγκρουση συμφερόντων επειδή έχω ένα μεγάλο, μεγάλο κτίριο στην Κωνσταντινούπολη και είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη δουλειά. Ονομάζεται Trump Towers – δύο πύργοι αντί για έναν, όχι ο συνηθισμένος, είναι δύο. Και έχω γνωρίσει την Τουρκία πολύ καλά, και είναι καταπληκτικοί άνθρωποι, είναι απίστευτοι άνθρωποι, έχουν ισχυρό ηγέτη. “

Ο Τραμπ έχει δίκιο: Αυτή είναι μια σύγκρουση συμφερόντων. Ο Τραμπ έπρεπε να είχε ξεφορτώσει όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στο εξωτερικό όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, και το Κογκρέσο έπρεπε να είχε εκδώσει νόμο που να τον ανάγκαζε να το πράξει.

Ο Τραμπ κερδίζει προσωπικά από αυταρχικά και αναξιόπιστα καθεστώτα. Εάν ο Τραμπ έκανε ενέργειες που αναστάτωναν τον Ερντογάν, όπως απειλώντας κυρώσεις ως απάντηση σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή παρεμποδίζοντας τα σχέδια του Ερντογάν σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, θα μπορούσε να βλάψει τα δικά του κέρδη προκαλώντας απάντηση από τον Ερντογάν ή απλά εξασθενώντας ένα καθεστώς φιλικό προς την επιχείρηση του.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι επιχειρήσεις σε ένα μέρος όπως η Τουρκία εξαρτώνται περισσότερο από την κυβέρνηση από ό, τι οι επιχειρήσεις σε πιο ελεύθερες οικονομίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κρατικές τράπεζες στην Τουρκία υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις, ιδίως τον τουρισμό.

Ο πρόεδρος δεν πρέπει να είναι σε θέση να χάσει ή να κερδίσει εκατομμύρια ανάλογα με την καλή εύνοια ενός ξένου ηγέτη και είναι ακόμη πιο διεφθαρμένο όταν ο ξένος ηγέτης είναι ο ίδιος διεφθαρμένος και καταχρηστικά αυταρχικός.

ΠΗΓΗ: Timothy P. Carney στην ιστοσελίδα Washington Examiner / hellasjournal.com