Ο Ζελένσκι επισκέπτεται τη Μαδρίτη όπου θα υπογράψει διμερή συμφωνία ασφαλείας

 
spain

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 27/05/24 - 14:41

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε σήμερα στη Μαδρίτη για επίσημη επίσκεψη, η οποία θα σηματοδοτηθεί από την υπογραφή συμφωνίας που αποσκοπεί στην αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας της Μαδρίτης στο Κίεβο.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η ισπανική δημόσια τηλεόραση, τον Ζελένσκι υποδέχτηκε στον διάδρομο του αεροδρομίου της Μαδρίτης ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ'.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος ασκεί πιέσεις στους συμμάχους του να αυξήσουν τη βοήθειά τους για την αντιμετώπιση της ρωσικής επίθεσης, πρόκειται να συναντήσει τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στο Παλάτι της Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης και πρωθυπουργική κατοικία, για να υπογράψουν μια διμερή συμφωνία ασφαλείας.

Ο Σάντσεθ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι «μόλις το επιτρέψει η κατάσταση στο μέτωπο», η Ισπανία θα υπογράψει συμφωνία με την Ουκρανία «η οποία θα ενισχύσει τη συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ζελένσκι επρόκειτο αρχικά να επισκεφθεί την Ισπανία στις 17 Μαΐου, αλλά αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψή του λόγω της νέας επίθεσης που ξεκίνησε λίγες ημέρες νωρίτερα από τον ρωσικό στρατό στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η συμφωνία που θα υπογραφεί σήμερα θα περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από τη Μαδρίτη ύψους 1,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας νέων πυραύλων Patriot και αρμάτων μάχης Leopard.

Ο Ζελένκσι έχει ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η στρατιωτική βοήθεια που παρείχε μέχρι στιγμής η Μαδρίτη στο Κίεβο ήταν περιορισμένη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ