«Όχι» Κιέβου σε συμφωνία που περιλαμβάνει παραχώρηση εδαφών -: Τα εγκλήματα πολέμου «δεν θα μείνουν ατιμώρητα»

 
Ουκρανός στρατιώτης

Ενημερώθηκε: 22/05/22 - 09:06

Ο ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς δεσμεύθηκε ότι τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα αποτελέσουν αντικείμενο ποινικών διώξεων και ότι οι φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου «δεν θα μείνουν ατιμώρητες».

Στο πλαίσιο συνέντευξής του που δημοσίευσε χθες η ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο κ. Ρεντέρς διευκρίνισε πως ένδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να διενεργούν έρευνες για εγκλήματα πολέμου και έχουν ταυτοποιήσει πάνω από 600 υπόπτους μέχρι στιγμής.

Οι έρευνες διενεργούνται τόσο στην ουκρανική επικράτεια, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου συγκεντρώνονται στοιχεία και λαμβάνονται καταθέσεις από ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα για να σωθούν από τη σύρραξη, εξήγησε ο επίτροπος Δικαιοσύνης.

Τόνισε ωστόσο ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να συγκεντρωθούν σωστά, καθώς «αν περιλαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες ή ψευδείς ειδήσεις, θα πρόκειται για καταστροφή».


Και 78 γυναίκες ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στην Αζοφστάλ

Ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στο λιμάνι της Μαριούπολης είναι 78 γυναίκες, δήλωσε φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ.

Μεταξύ των αιχμαλώτων υπάρχουν επίσης αλλοδαποί, σύμφωνα με τον Ντένις Πουσίλιν, που μίλησε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Δεν διευκρίνισε πόσοι, ούτε τις εθνικότητές τους.

«Είχαν αρκετά τρόφιμα και νερό, είχαν επίσης αρκετά όπλα. Το πρόβλημα ήταν η έλλειψη φαρμάκων», σύμφωνα με τον κ. Πουσίλιν. Ο ίδιος είπε ότι έξι ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν προσπαθώντας να ανατινάξουν αποθηκευμένα πυρομαχικά προτού αιχμαλωτιστούν.


«Όχι» Κιέβου σε συμφωνία που περιλαμβάνει παραχώρηση εδαφών

Η Ουκρανία απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο να συμφωνήσει εκεχειρία με τη Ρωσία και τόνισε ότι το Κίεβο δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών. Ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, παραδεχόμενος ότι η στάση του Κιέβου γίνεται πιο αδιάλλακτη, είπε ότι οι παραχωρήσεις θα γύριζαν μπούμερανγκ στην Ουκρανία επειδή η Ρωσία θα την έπληττε σκληρότερα έπειτα από οποιαδήποτε διακοπή στις εχθροπραξίες.

«Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει (αν γίνουν παραχωρήσεις). Απλώς θα γίνει μια παύση για λίγο καιρό» είπε σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters από το προεδρικό γραφείο, όπου ορισμένα παράθυρα και διάδρομοι προστατεύονται με σακιά με άμμο. «Έπειτα από λίγο, με ανανεωμένη σφοδρότητα, οι Ρώσοι θα συγκεντρώσουν όπλα, ανθρώπινο δυναμικό, θα δουν τα λάθη τους, θα εκσυγχρονιστούν κάπως, θα απολύσουν πολλούς στρατηγούς… Και θα ξαναρχίσουν μια νέα επίθεση, πιο αιματηρή και σε ευρεία κλίμακα», υποστήριξε.

Ο Ποντολιάκ απέρριψε, χαρακτηρίζοντάς τις «πολύ παράξενες» τις εκκλήσεις που έγιναν από τη Δύση για μια κατεπείγουσα κατάπαυση του πυρός, με τις ρωσικές δυνάμεις να παραμένουν στα εδάφη που έχουν καταλάβει, στη νότια και ανατολική Ουκρανία. «Οι (ρωσικές) δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα και μετά θα είναι δυνατή η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας», είπε. Και οι δύο πλευρές λένε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν βαλτώσει και επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Ο Ποντολιάκ υποστήριξε ότι μια εκεχειρία θα ήταν προς το συμφέρον του Κρεμλίνου. «Θέλουν να δείξουν κάποιου είδους στρατιωτική επιτυχία. Ασφαλώς δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιτυχίες, με δεδομένη τη βοήθεια (που λαμβάνει η Ουκρανία) από τους δυτικούς εταίρους. Θα ήταν καλό αν οι ελίτ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έφταναν μέχρι το τέλος: η Ρωσία δεν μπορεί να αφεθεί στη μέση, επειδή (οι Ρώσοι) θα αναπτύξουν μια ρεβανσιστική αντίληψη και θα γίνουν ακόμη σκληρότεροι. Πρέπει να ηττηθούν, να υποστούν μια οδυνηρή ήττα, όσο πιο οδυνηρή γίνεται», κατέληξε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ