Οι αποφάσεις στο Βερολίνο για τη Λιβύη στην σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Οι αποφάσεις στο Βερολίνο για τη Λιβύη στην σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Ενημερώθηκε: 20/01/20 - 00:43

Οι αποφάσεις της χθεσινής διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο, θα συζητηθεί μεταξύ άλλων στην σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνεδρίαση θα μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος νωρίτερα θα παρακαθήσει και στο πρόγευμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Το Συμβούλιο αναμένεται να επικεντρωθεί στις εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και στην κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ (Sahel), στη Βολιβία και στη Βενεζουέλα.

Κατά τη διάρκεια άτυπου γεύματος, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτικήγια τη Συμφωνία

Στο μεταξύ, σε κοινή τους δήλωση η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ επισήμαναν δήλωση για τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ότι «σήμερα συμφωνήθηκαν 55 σημεία από τις χώρες και τους οργανισμούς που μετείχαν. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να απέχουν από οποιαδήποτε μέτρα και περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη στα κόμματα που τυχόν θα θέσουν σε κίνδυνο την εκεχειρία. Συμφωνία επιτεύχθηκε επίσης για την ταχεία παρακολούθηση. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

«Σήμερα γίνεται ένα πρώτο σημαντικό βήμα, αλλά πολλή δουλειά μένει ακόμη να γίνει», πρόσθεσαν και τόνισαν πως η μόνη βιώσιμη λύση στην κρίση στη Λιβύη επιτυγχάνεται μέσω των προσπαθειών διαμεσολάβησης υπό τον ΟΗΕ που προτάσσουν τις ανάγκες όλων των πολιτών της Λιβύης.

Επίσης, υπογράμμισαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνέχιση της σημερινής διάσκεψης και πρόσθεσαν: "Θα εξετάσουμε πώς θα συμβάλουμε καλύτερα στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός και στην τήρηση του εμπάργκο όπλων. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο τη συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ