Το ομοσπονδιακό δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ έφτασε περίπου το 6% του ΑΕΠ τα τρία τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας τα επίπεδα της δεκαετίας του 1930, της περιόδου της Μεγάλης Ύφεσης, παρά το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον με χαμηλή ανεργία και ανάπτυξη.
Τώρα, τέσσερις βουλευτές – δύο Ρεπουμπλικανοί και δύο Δημοκρατικοί – προτείνουν ψήφισμα για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ έως το 2030. Η πρωτοβουλία στοχεύει όχι σε πλήρη ισοσκέλιση του προϋπολογισμού, αλλά σε μια «λογική πορεία» για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και τη διασφάλιση της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους.
Οι πληρωμές τόκων για το χρέος ήδη ξεπερνούν τις δαπάνες για άμυνα ή Medicare, ενώ μόνο η Κοινωνική Ασφάλιση κοστίζει περισσότερο. Η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση καθιστά τις ΗΠΑ ευάλωτες σε πιθανή κρίση ή ύφεση, δεδομένου ότι το έλλειμμα βρίσκεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ σε περίοδο ειρήνης και ανάπτυξης.
Η επίτευξη του στόχου 3% απαιτεί αλλαγές στις υποχρεωτικές δαπάνες, όπως Κοινωνική Ασφάλιση, Medicare και Medicaid, που μαζί με τους τόκους αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα των ετήσιων δαπανών, καθώς και πολιτική συναίνεση και θυσίες και από τα δύο κόμματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών και η μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημοσιονομικών.
Με πληροφορίες από washington post