ΟΗΕ: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέφτουν θύματα διακίνησης σε παράνομα διαδικτυακά κέντρα εξαπάτησης στην Ασία

 
un thailand
Γραφεία ΟΗΕ, Μπανγκόκ.

Πηγή Φωτογραφίας: Lilian Suwanrumpha / AFP / Getty Images

Ενημερώθηκε: 29/08/23 - 16:16

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διακινούνται από εγκληματικές συμμορίες και αναγκάζονται να εργαστούν σε διαδικτυακά κέντρα εξαπάτησης (scam centres) και άλλες παράνομες διαδικτυακές διαδικασίες που έχουν ξεπεταχτεί σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία τα τελευταία χρόνια, ανέφεραν σήμερα σε μία έκθεση τα Ηνωμένα Έθνη.

Η έκθεση επικαλείται "αξιόπιστες πηγές" που εκτιμούν πως τουλάχιστον 120.000 άνθρωποι στη Μιανμάρ και περίπου 100.000 στην Καμπότζη μπορεί να εργάζονται παρά τη θέλησή τους σε τέτοιες διαδικασίες, και άλλες επιχειρήσεις που ανήκουν σε εγκληματικές οργανώσεις στο Λάος, στις Φιλιππίνες και στην Ταϊλάνδη, που ξεκινούν από απάτες με κρυπτονομίσματα και φθάνουν μέχρι τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια.

"Άνθρωποι που εξαναγκάζονται να εργάζονται σε αυτές τις διαδικασίες υφίστανται απάνθρωπη μεταχείριση ενώ αναγκάζονται να εκτελέσουν εγκλήματα. Είναι θύματα. Δεν είναι εγκληματίες", δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπότζης Τσάι Κιμ Κοέν δήλωσε πως δεν έχει δει την έκθεση του ΟΗΕ, αλλά αμφισβήτησε τους αριθμούς.

"Δεν ξέρω πώς να απαντήσω, από πού πήραν τον αριθμό (100.000); Έχουν κάνει έρευνα; Από πού πήραν τα στοιχεία; Οι ξένοι λένε απλώς πράγματα".

Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Η έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι μία από τις πιο λεπτομερείς για το φαινόμενο που εμφανίστηκε όταν ξέσπασε η πανδημία της COVID, πυροδοτήθηκε από το κλείσιμο των καζίνων και ενθάρρυνε κινήσεις προς λιγότερο ρυθμισμένες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ασία.

Τα ραγδαία αναπτυσσόμενα κέντρα scum δημιουργούν εισόδημα δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ κάθε χρόνο, ανέφερε η έκθεση.

"Αντιμέτωποι με νέες επιχειρησιακές πραγματικότητες, εγκληματικοί παράγοντες θέτουν όλο και περισσότερο στο στόχαστρο μετανάστες σε ευάλωτες καταστάσεις… για πρόσληψη σε εγκληματικές διαδικασίες με την πρόφαση ότι τους προσφέρουν πραγματικές δουλειές", ανέφερε η έκθεση.

Ανέφερε πως τα περισσότερα θύματα διακίνησης ήταν από άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας καθώς και από την Κίνα, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ, αλλά ορισμένα στρατολογούνται ακόμη και από πολύ μακριά όπως από την Αφρική ή τη Λατινική Αμερική.

Το γραφείο του ΟΗΕ για ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τις κυβερνήσεις της περιοχής να ενισχύσουν το κράτος δικαίου και να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά ώστε να "σπάσουν τον κύκλο της ατιμωρησίας" που επιτρέπει σε εγκληματικές επιχειρήσεις να ακμάζουν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ