Οργή στη Ρωσία για τη στάση της Τουρκίας σχετικά με τους Τατάρους της Κριμαίας

Οργή στη Ρωσία για τη στάση της Τουρκίας σχετικά με τους Τατάρους της Κριμαίας
Ενημερώθηκε: 29/05/20 - 01:24

Οργή στη Ρωσία και ένταση στις σχέσεις της χώρας με την «φίλη» και «σύμμαχο» Τουρκία έχει προκληθεί με αφορμή την 76η επέτειο από τον βίαιο εκτοπισμό των Τατάρων της Κριμαίας την περίοδο του Στάλιν.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εμφανίζεται εξαιρετικά ενοχλημένο από εκδηλώσεις που έγιναν στην Τουρκία με αφορμή την επέτειο, αλλά και από δηλώσεις Τούρκων πολιτικών και παραγόντων, οι οποίοι συνέκριναν τις σταλινικές διώξεις των Τατάρων της Κριμαίας με την σημερινή πολιτική που ακολουθεί η Ρωσία στην περιοχή και με ανακοίνωση του καλεί την Άγκυρα να αξιολογεί αντικειμενικά τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ακόμα την ανησυχία του σε σχέση με το ότι στο ζήτημα αυτό, με τους εξτρεμιστικούς κύκλους της Τουρκίας «συμπαρατάχθηκαν ορισμένα επίσημα πρόσωπα της Τουρκίας, τα οποία, ιδιαίτερα, προέβησαν σε παραλληλισμούς των σταλινικών διώξεων με την πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κριμαία».

Στην ανακοίνωση του μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καταλήγει τονίζοντας ότι «μια τέτοια συμπεριφορά δεν συμβάλλει στην επίλυση του στόχου της περαιτέρω ανάπτυξης της πολυμερούς συνεργασίας, που έθεσαν οι πρόεδροι της Ρωσία και της Τουρκίας ο οποίος αποτυπώθηκε στις διμερείς συμφωνίες, αντιτίθεται στο πνεύμα των διμερών ρωσο-τουρκικών σχέσεων, των οποίων η επέτειος των εκατό χρόνων εορτάζεται αυτές τις μέρες».

Χαρακτηρίζει μάλιστα τις εκδηλώσεις και δηλώσεις αυτές ως αντιρωσική καμπάνια, επισημαίνοντας ότι «η ανοχή της αντιρωσικής καμπάνιας εκ μέρους της επίσημης Άγκυρας δεν συνάδει με το πώς προσεγγίζει την δική της ιστορία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ