Οργή στην Ευρώπη για την «αεροπειρατεία Λουκασένκο» - Ίχνη ξένων πρακτόρων στην Αθήνα

 
Οργή στην Ευρώπη για την «αεροπειρατεία Λουκασένκο» - Ίχνη ξένων πρακτόρων στην Αθήνα

Ενημερώθηκε: 24/05/21 - 07:46

Αντιδράσεις προκαλεί η ενέργεια της Λευκορωσίας να προσγειώσει αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους και η σύλληψη αντιφρονούντα δημοσιογράφου.

Συγκεκριμένα, αεροσκάφος της Ryanair, που εκτελούσε απευθείας δρομολόγιο από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας υποχρεώθηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ το απόγευμα της Κυριακής. Στο αεροσκάφος επέβαινε μεταξύ άλλων ο αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς, τον οποίο το καθεστώς Λουκασένκο καταζητούσε με την κατηγορία της "τρομοκρατικής δράσης". Μετά την προσγείωση όλοι οι επιβάτες πέρασαν από έκτακτο έλεγχο ασφαλείας, όπου οι αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν τον 26χρονο δημοσιογράφο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη συγκεκριμένη πτήση είχαν επιβιβαστεί από την Αθήνα μυστικοί πράκτορες, οι οποίοι, μόλις το αεροσκάφος μπήκε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας άρχισαν να προκαλούν ένταση, προειδοποιώντας μάλιστα για τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος, με προφανή στόχο να το οδηγήσουν σε έκτακτη προσγείωση. Πολεμικό αεροσκάφος της Λευκορωσίας, τύπου Μιγκ-29, απογειώθηκε για να "συνοδεύσει" το πολιτικό αεροσκάφος της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta τη σχετική εντολή έδωσε προσωπικά ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το πρωτοφανές περιστατικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Για "κρατική τρομοκρατία" από την πλευρά της Λευκορωσίας κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη γερμανική Βουλή Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Τόσο ο Μοραβιέτσκι, όσο και ο Έλληνας ομόλογός του Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητούν να συζητηθεί το θέμα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, τη Δευτέρα. Για "εντελώς απαράδεκτο περιστατικό" κάνει λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η γερμανική κυβέρνηση ζητεί μία "άμεση εξήγηση" από το καθεστώς Λουκασένκο. Σε μία "κοινή και άμεση αντίδραση" των 27 καλεί τους ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Υβ Λεντριάν.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η συζήτηση για πιθανές κυρώσεις κατά του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στο σημερινό Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιβολή κυρώσεων.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «πράξη κρατικής αεροπειρατείας» την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair FR 4978 στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ενώ έρευνα για το συμβάν διεξάγουν Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Αστυνομία.

Υπάρχουν άλλωστε ενδείξεις ότι ένα μέρος του σχεδίου αρπαγής του 26χρονου δημοσιογράφου από το καθεστώς της Λευκορωσίας τέθηκε σε εφαρμογή επί ελληνικού εδάφους.

Ο Ρομάν Προτάσεβιτς, που αντιμετωπίζει βαριές διώξεις στη χώρα του ως ένας εκ των διοργανωτών των πρόσφατων, μαζικών διαδηλώσεων κατά του προέδρου Λουκασένκο, είχε ταξιδέψει στην Αθήνα προκειμένου να καλύψει τη συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, ο 26χρονος Προτάσεβιτς όσο βρισκόταν ακόμα στο “Ελ. Βενιζέλος” φέρεται να επικοινώνησε με συναδέλφους του μέσω της πλατφόρμας που είχε δημιουργήσει στην εφαρμογή Telegram ενημερώνοντάς τους ότι κάποιο άγνωστο σ’ αυτόν ρωσόφωνο άτομο τον πλησίασε και τον φωτογράφησε.

Εάν η μαρτυρία του ίδιου του δημοσιογράφου θεωρηθεί αξιόπιστη τότε προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την παρουσία και δράση ξένων πρακτόρων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί μια ακόμα πληροφορία, που πάντως μένει να επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.

Στην πτήση της Ryanair από Αθήνα επέβαιναν 170 επιβάτες. Μετά την αναγκαστική προσγείωσή της στο Μινσκ της Λευκορωσίας στο αεροπλανο επιβιβάστηκαν για τον τελικό προορισμό τους, έξι άτομα λιγότερα. Έλειπαν ο Προτάσεβιτς και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η σύντροφός του καθώς επίσης και τέσσερις ακόμα Ρώσοι υπήκοοι.

Θα πρέπει να θεωρείται πιθανό οι τέσσερις αυτοί άνδρες που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Αθήνα, να μετείχαν στη μυστική επιχείρηση αρπαγής και σύλληψης του δημοσιογράφου.

Η Asta Skaisgiryte, σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Λιθουανού προέδρου Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε χθες στον ξένο Τύπο ότι «η Λευκορωσία ξεκάθαρα γνώριζε ότι ο Προτάσεβιτς επέβαινε στο αεροσκάφος» και πρόσθεσε ότι η μεθοδολογία δράσης των πρακτόρων που οργάνωσαν και υλοποίησαν την επιχείρηση παραπέμπει σε πρακτικές της Λευκορωσικής KGB.