Ουκρανία: Καθησυχάζει τις Βρυξέλλες χαράσσοντας κόκκινες γραμμές για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

 
β

Πηγή Φωτογραφίας: European Union, 2025

Ενημερώθηκε: 09/04/25 - 21:37

Η Ουκρανία προσπάθησε να διαβεβαιώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα απομακρυνθεί από την υποψηφιότητά της για ένταξη ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια συμφωνία για τα ορυκτά, οι οποίες βρίσκονται επί του παρόντος σε τεχνικό επίπεδο.

"Θα πρέπει να είναι μια συμφωνία εταιρικής σχέσης, έτσι με ίσους όρους και για τις δύο πλευρές", δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλκατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Βρυξέλλες.

Το προσχέδιο της συμφωνίας, που διέρρευσε στον Τύπο τον περασμένο μήνα, περιέχει σαρωτικούς όρους που θα έδιναν στην Αμερική "δικαίωμα πρώτης προσφοράς" και πρωτοφανή έλεγχο επί των φυσικών πόρων της Ουκρανίας μέσω ενός κοινού επενδυτικού ταμείου.

Σύμφωνα με τους FT και το Bloomberg, το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου θα αποτελείται από πέντε μέλη: τρία διορισμένα από τις ΗΠΑ και δύο διορισμένα από την Ουκρανία. Στην πράξη, αυτό θα έδινε στην Ουάσινγκτον ένα ουσιαστικό δικαίωμα βέτο σε βασικές αποφάσεις σχετικά με νέα έργα που αφορούν δρόμους, σιδηροδρόμους, λιμάνια, ορυχεία, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και την εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών.

Η Ουκρανία θα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει όλα τα νέα έργα στο ταμείο για εξέταση "το συντομότερο δυνατό", ανέφερε το Bloomberg. Εάν το έργο απορριφθεί, η Ουκρανία θα εμποδίζεται να το προσφέρει σε άλλα μέρη με "ουσιωδώς καλύτερους" όρους.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα δικαιούνταν να αποκομίσουν όλα τα κέρδη από το ταμείο και μια ετήσια απόδοση 4% μέχρι να αναπληρωθεί πλήρως η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ουκρανία.

Το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία εκτιμά ότι η αμερικανική υποστήριξη ανέρχεται σε 114 δισεκατομμύρια ευρώ από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας.

Το μοντέλο της "ανταπόδοσης" αποτέλεσε κεντρικό κίνητρο για την υπογραφή της συμφωνίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, εγείροντας κατηγορίες για εκμετάλλευση και νεοαποικιοκρατία.

Οι διατάξεις είναι τόσο εκτεταμένες που, αν εφαρμοστούν, καθιστούν πρακτικά αδύνατο για την Ουκρανία να ανταποκριθεί στους κανόνες της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, την ενιαία αγορά, τις δημόσιες συμβάσεις και τη διαφάνεια, που αποτελούν βασικά κριτήρια για να γίνει κράτος μέλος.

Την Τετάρτη, ο Σμίχαλ δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι η ένταξη θα έχει πάντα προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας.

"Έχουμε πραγματικά κάποιες κόκκινες γραμμές", δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

"Πρώτα απ' όλα, αυτό είναι το Σύνταγμά μας. Δεύτερον, αυτές (είναι) οι ευρωπαϊκές μας φιλοδοξίες και οι ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, οπότε αυτή είναι μια άλλη κόκκινη γραμμή. (Τρίτον), η διεθνής νομοθεσία".

Η Ουκρανία έχει συστήσει μια "ειδική αντιπροσωπεία" εμπειρογνωμόνων με την υποστήριξη διεθνών νομικών για να ηγηθεί των τεχνικών διαπραγματεύσεων, είπε. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο και θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, με επίκεντρο το κοινό επενδυτικό ταμείο.

"Στη συνέχεια, θα δούμε το αποτέλεσμα μετά από αυτές τις διαπραγματεύσεις", είπε.

"Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι, διότι θα πρέπει να βρούμε λύσεις (για) το πώς θα κάνουμε αυτή τη συμφωνία μια συμφωνία εταιρικής σχέσης. Το εννοώ κυριολεκτικά".

"Πιστεύω ότι (οι) τεχνικές ομάδες θα έχουν καλή συνεργασία", πρόσθεσε.

Στο πλευρό του, η Μάρτα Κος, Επίτροπος για τη Διεύρυνση, η οποία επιβλέπει την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ, εμφανίστηκε καθησυχαστική από τις κόκκινες γραμμές του Σμίχαλ.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία που θα είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας", δήλωσε η Κος στους δημοσιογράφους. "Σήμερα μιλήσαμε για (τη συμφωνία) και πήραμε πολλές επιβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία θα παραμείνει στον ευρωπαϊκό δρόμο, οπότε δεν βλέπω τον κίνδυνο".

"Όλο και περισσότερο η διαδικασία διεύρυνσης θεωρείται ως εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία", συνέχισε.

"Όλα αυτά μαζί σημαίνουν ότι σίγουρα θα συζητήσουμε όλα όσα θα συμβαίνουν με τις ΗΠΑ και στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης".

Η Μάρτα Κος τόνισε ότι οι Βρυξέλλες θα επιδιώξουν να ανοίξουν τα έξι μέρη της ένταξης της Ουκρανίας μέχρι το τέλος του έτους, στόχο που συμμερίζεται και το Κίεβο. Κάθε βήμα, ωστόσο, απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 κρατών μελών και η Ουγγαρία έχει επανειλημμένα δηλώσει την αντίθεσή της, φτάνοντας στο σημείο να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για τη συλλογή των απόψεων των πολιτών.

"Μιλάμε με τους εκπροσώπους της ουγγρικής κυβέρνησης και αναμένουμε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα επιδείξουν καλή πίστη και προθυμία για την επίτευξη του συμβιβασμού", δήλωσε η Κος, προειδοποιώντας ότι οι εσωτερικές εργασίες της Επιτροπής δεσμεύονται τελικά από την πολιτική.

"Υπάρχει πλέον συναίνεση μεταξύ των 26 κρατών μελών για να προχωρήσουμε".

Ερωτηθείς σχετικά με τη δημοσκόπηση της Ουγγαρίας, ο Σμίχαλ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει το "καλύτερο δυνατό" για να εφαρμόσει "όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και βήματα", συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, ένα θέμα που η Βουδαπέστη έχει επανειλημμένα θέσει.

"Βασιζόμαστε σε απολύτως σαφείς αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ