Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ο Έλον Μασκ αποκατέστησε τη λειτουργία του δορυφορικού δικτύου Starshield, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στις επιχειρήσεις με drones. Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Politico, οι τεχνικοί περιορισμοί στην ταχύτητα σύνδεσης παραμένουν ενεργοί, δυσχεραίνοντας κρίσιμες στρατιωτικές αποστολές.
Ουκρανοί αξιωματούχοι και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιβεβαιώνουν ότι το σύστημα αδυνατεί να διατηρήσει σταθερή σύνδεση υψηλής ταχύτητας κατά τη διάρκεια επιθέσεων ή αναχαιτίσεων ρωσικών drones, όπως τα Shahed.
Παρά τις νέες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν μετά τις δηλώσεις Τραμπ —όπου παρατηρήθηκε πρόσκαιρη βελτίωση σε πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα— η επικοινωνία διακόπτεται συστηματικά μόλις τα drones ξεπεράσουν τα 160 χλμ./ώρα, ενώ επανέρχεται μόνο όταν η ταχύτητα μειωθεί στα 140–150 χλμ./ώρα.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει έντονο παρασκήνιο και αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για προσχεδιασμένη ενέργεια, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση καταγγέλλει ότι δεν έλαβε καμία επίσημη εξήγηση για την επιβολή αυτών των ορίων, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στις γραμμές του στρατού.
Την ίδια στιγμή, ενώ δημοσιεύματα της Wall Street Journal φέρουν τον Τραμπ να παρενέβη προσωπικά στον Μασκ για την άρση των περιορισμών, ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να επιβεβαιώσει τη συνομιλία.
Από την πλευρά του, ο Έλον Μασκ ισχυρίζεται ότι τον έλεγχο της στρατιωτικής έκδοσης του Starlink έχει η αμερικανική κυβέρνηση, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δηλώνει πως η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να επιβάλει όρους σε μια ιδιωτική εταιρεία.