Παρά την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περνούν στην επίθεση οι Τούρκοι και κατηγορούν την Ελλάδα

Παρά την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περνούν στην επίθεση οι Τούρκοι και κατηγορούν την Ελλάδα
Ενημερώθηκε: 23/06/17 - 10:51

Παρά την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ζήτησε το σεβασμό της παράδοσης και της ιστορίας της Αγιάς Σοφιάς η Αγκυρα επιμένει στις προκλήσεις φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι «καταπιέζει την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, ότι υποβάλει μηνύσεις κατά των εκλεγμένων Μουφτήδων και ότι απέρριψε το αίτημα για προσευχή στο ιστορικό τζαμί της Θεσσαλονίκης».

Με σημερινή ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της Αγίας Σοφίας:

«Καταδικάζουμε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την ανάγνωση του Κορανίου και την έκκληση για προσευχή των πιστών στην Αγία Σοφία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να στέλνει τις ευχές του στον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του ραμαζανιού και τη 'Νύχτα της Αποκαλύψεως', προτίμησε να αλλοιώσει τη σημασία της ανάγνωσης του Κορανίου και της έκκλησης για προσευχή των πιστών στην Αγία Σοφία.
Το ρεκόρ της Ελλάδας στο πεδίο των θρησκευτικών ελευθεριών, οι οποίες είναι από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστό.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά κάποια παραδείγματα: Οι ελληνικές αρχές αυξάνουν τις πιέσεις τους στην Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα στην Ελλάδα, παραπέμπουν στη δικαιοσύνη τους εκλεγμένους μουφτήδες για τα καθήκοντά τους και απορρίπτουν για άλλη μια φορά το αίτημα των Μουσουλμάνων να προσευχηθούν κατά τη διάρκεια του Μπαϋραμιού σε ένα από τα πιο ιστορικά τεμένη στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό τζαμί για την άσκηση της λατρείας τους.

Γι' αυτό, απορεί κανείς πώς αντιλαμβάνεται η Ελλάδα τον διαθρησκειακό διάλογο, τον οποίο αναφέρει στην ανακοίνωσή της, όταν δεν έχει ακόμη ούτε ένα τζαμί στην ίδια της την πρωτεύουσα για προσευχή.

Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μία μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες».

Η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Υπενυθυμίζουμε ότι νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία του.

Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου ποια είναι η άποψη της Ουάσινγκτον για την πρόθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: «Η Αγία Σοφία είναι ένας χώρος ιδιαίτερης σημασίας και το κατανοούμε και το σεβόμαστε. Οπότε ζητάμε από την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία της».

«Αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, για πολλές θρησκείες. Γι' αυτό θα ενθαρρύναμε την τουρκική κυβέρνηση να τη διατηρήσει», πρόσθεσε η Νάουερτ.