Ποιους όρους βάζουν οι Κούρδοι για να ενταχθούν στον Συριακό Στρατό

Ποιους όρους βάζουν οι Κούρδοι για να ενταχθούν στον Συριακό Στρατό
Ενημερώθηκε: 31/10/19 - 01:30

Οι Κούρδοι απάντησαν αρνητικά χθες στην πρόταση του ηγέτη της Συρίας, Άσαντ να ενταχθούν οι δυνάμεις τους στον Συριακό στρατό.

Η Δαμασκός έκανε αυτήν την πρόταση μετά την ανάπτυξη του συριακού στρατού στη βόρεια και βορειοανατολική Συρίας για να αντιμετωπίσουν μαζί με τους Κούρδους την Τουρκική εισβολή.

"Η γενική διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα μέλη των μονάδων των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις του", σύμφωνα με ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Άμυνας, την οποία μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Όλοι οι Σύροι, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής μειονότητας, αντιμετωπίζουν "έναν εχθρό", προσθέτει η ανακοίνωση υποδηλώνοντας την Τουρκία.

Το υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του κάλεσε τα μέλη της κουρδικής αστυνομίας να ενταχθούν στη συριακή αστυνομία.

Οι SDF ωστόσο, σε ανακοίνωσή τους, επισήμαναν ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στον συριακό στρατό μέχρι να υπάρξει "μια πολιτική συμφωνία που θα αναγνώριζε και θα διατηρούσε το καθεστώς και τη συγκεκριμένη δομή" των δυνάμεών τους. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται επίσης "ένας μηχανισμός για την αναδιάρθρωση" του συριακού στρατού, πρόσθεσαν.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, ο ηγέτης των SDF, Μαζλούμ Άμπντι ανέφερε ότι οι δυνάμεις του είχαν προτείνει μια διευθέτηση με την οποία θα διατηρηθεί το ειδικό καθεστώτος των SDF στις ζώνες όπου δραστηριοποιούνται σήμερα. Αυτό θα επέτρεπε στις SDF "να αποτελέσουν τμήμα" του συριακού στρατού, έγραψε στο Twitter.

Οι Κούρδοι της Συρίας είχαν ζητήσει αυτόν τον μήνα από το καθεστώς Άσαντ να τους βοηθήσει να αποκρούσουν την επίθεση της Τουρκίας, μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και το ντε φάκτο "πράσινο φως" που έδωσαν οι ΗΠΑ στην επιχείρηση εναντίον τους.