Πολωνία: Νέα εισβολή μεταναστών απόψε-Καταγγέλλει την Λευκορωσία ότι τους εξοπλίζει

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Ενημερώθηκε: 14/11/21 - 19:55

Η κατάσταση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας βρέθηκε στο επίκεντρο επικοινωνίας που είχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Μακέι.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπορέλ σε ανάρτησή του, έθιξε το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την Ε.Ε., τονίζοντας ότι «οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες».

Ειδικότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε: «Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας Μακέι για να εγείρω το θέμα της αβέβαιης ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την Ε.Ε. Οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες. Η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν όπλα».

Σύμφωνα με το Μινσκ, από πλευράς Λευκορωσίας υπογραμμίστηκε ότι οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις της Ε.Ε. θα είναι αντιπαραγωγικές, ενώ ο κ. Μακέι ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για τα βήματα της Λευκορωσίας προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους μετανάστες.

Χιλιάδες μετανάστες ταξίδεψαν στη Λευκορωσία με την ελπίδα ότι θα περάσουν στην Ε.Ε., αλλά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα σύνορα σε συνθήκες χειμωνιάτικου ψύχους.

Η Ευρώπη κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι εξαπολύει «υβριδική επίθεση» ωθώντας τους μετανάστες να περάσουν παράνομα στην Πολωνία. Η Λευκορωσία αρνείται τις κατηγορίες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ