Ως «απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν το πετρελαϊκό εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα, κατά τη συνάντησή του στο Κρεμλίνο με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες.
Σύμφωνα με το TASS, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι πρόκειται για «ειδική περίοδο, με νέες κυρώσεις», τονίζοντας ότι η Μόσχα θεωρεί τις αμερικανικές ενέργειες απαράδεκτες.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία σκοπεύει να αποστείλει πετρέλαιο στην Αβάνα στο εγγύς μέλλον, «ως ανθρωπιστική βοήθεια», σε μια περίοδο κατά την οποία η Κούβα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις.
Παράλληλα, ο Σεργκέι Λαβρόφ ενημέρωσε τον Κουβανό ομόλογό του ότι η Μόσχα έχει καλέσει την Ουάσιγκτον να μην προχωρήσει σε πλήρη ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαλόγου.
Μειωμένος ανεφοδιασμός και διεθνείς αντιδράσεις
Ο εφοδιασμός της Κούβας με πετρέλαιο έχει μειωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες. Υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, η Βενεζουέλα διέκοψε στα μέσα Δεκεμβρίου τις παραδόσεις αργού στην Κούβα, στερώντας από τη χώρα τον επί δεκαετίες βασικό προμηθευτή της. Παράλληλα, το Μεξικό ανακοίνωσε την αναστολή των παραδόσεων πετρελαίου, επικαλούμενο και τις αμερικανικές πιέσεις για επιβολή τελωνειακών δασμών σε χώρες που συνεχίζουν να προμηθεύουν το νησί.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει επανειλημμένως την άρση του αμερικανικού εμπάργκο κατά της Κούβας, ενώ Μεξικό και Βενεζουέλα έχουν προειδοποιήσει ότι η περαιτέρω διακοπή του ενεργειακού ανεφοδιασμού ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες.