Προκαλεί και πάλι ο Ακάρ: Ορισμένες χώρες θέλουν να παίξουν ρόλους που δεν ταιριάζουν με το μέγεθος τους

Προκαλεί και πάλι ο Ακάρ: Ορισμένες χώρες θέλουν να παίξουν ρόλους που δεν ταιριάζουν με το μέγεθος τους
Ενημερώθηκε: 14/10/21 - 19:35

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε ομιλία του στην Σχολή Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας για ακόμα μια φορά υποτιμητικά σχόλια.

Ειδικότερα ο Άκαρ αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και προφανώς απευθυνόμενος στην Ελλάδα και στην Κύπρο είπε: «Ορισμένες χώρες της Ευρώπης χώρες προσπαθούν να αναλάβουν έναν ρόλο που ξεπερνά το μέγεθος και τη δύναμή τους. Πρέπει να γνωρίζουν πως δεν πάνε πουθενά έτσι. Το ΝΑΤΟ αποτελεί έναν αμυντικό οργανισμό, ωστόσο υπάρχουν ξεχωριστές συμμαχίες κι εντός ΝΑΤΟ, οι οποίες χωρίζουν και αποδυναμώνουν την αποτρεπτική δύναμη τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ορατό, ωστόσο κάποιες χώρες το αγνοούν εξαιτίας του εγωισμού τους ή των πολιτικών τους φιλοδοξιών των ηγετών τους».

Στην συνέχεια ο Ακάρ μιλώντας για τις εξελίξεις με τις NAVTEX και τις σεισμικές έρευνες, είπε: «Δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και τα συμφέροντά μας. Το Πολεμικό μας Ναυτικό επιχειρεί διαρκώς για την προστασία της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας. Υπάρχει ένα επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης που κάποιοι δεν μπορούν ούτε να το ονειρευτούν. Παράλληλα, κάνουν συνομιλίες και αξιολογήσεις χωρίς να δουν, να ακούσουν, να κατανοήσουν ή να γνωρίζουν ποιες είναι οι πραγματικές πληροφορίες. Το Πολεμικό μας Ναυτικό βρισκόταν εν πλω για 200.000 ώρες μέσα σε ένα χρόνο. Τα πλοία μας παρέμειναν στη θάλασσα για 182 ημέρες χωρίς διακοπή. Η Πολεμική μας Αεροπορία λειτουργεί μέρα και νύχτα. Μιλάμε για στρατό που λειτουργεί για την πατρίδα και το έθνος του. Μιλάμε για την ασφάλεια των συνόρων μας, τους πολίτες μας. Και λυπούμαστε για όσους μπερδεύονται και δεν το καταλαβαίνουν».

Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΑΜ αναφερόμενος στις συμφωνίες που έχουν γίνει με την Ρωσία και τις ΗΠΑ για την Συρία είπε: «Ως Τουρκία, παίρνουμε το μέρος μας στις συμφωνίες στα σοβαρά και τις εφαρμόζουμε προσεκτικά, αναλαμβάνοντας τις  τις ευθύνες μας. Ομοίως, κάνουμε ό, τι πρέπει να κάνουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρος. Δεσμευόμαστε για ειρήνη και διάλογο. Είμαστε υπέρ της συζήτησης. Από την άλλη πλευρά, είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αποτέλεσμα και συνεχίζουμε να το λέμε. Είμαστε αποφασισμένοι.»