Πρόστιμο σε γνωστή αεροπορική εταιρία που ανάγκαζε τις υποψήφιες προς πρόσληψη να κάνουν τεστ εγκυμοσύνης!

Οι Αρχές επέβαλαν στην αεροπορική εταιρεία πρόστιμο 25.000 ευρώ
Ενημερώθηκε: 10/07/17 - 19:18

Επικρίσεις για σεξιστική τακτική της Imperia, αλλά και πρόστιμο 25.000 ευρώ σε βάρος της εταιρείας, προκάλεσε το γεγονός ότι η αεροπορική ανάγκαζε τις υποψήφιες για πρόσληψη να κάνουν τεστ εγκυμοσύνης.

Η Iberia εξόργισε περισσότερο τους χρήστες του Twitter, όταν υποστήριξε ότι με το μέτρο αυτό ήθελε να διασφαλίσει την ευημερία του εμβρύου και της εγκύου. Ακόμη, η αεροπορική εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η τακτική της αυτή δεν είχε ως σκοπό να αποκλειστούν οι μέλλουσες μητέρες από τις προσλήψεις, αλλά να διασφαλιστεί ότι θα τοποθετηθούν σε θέσεις που δεν κρύβουν κινδύνους για την εγκυμοσύνη.

Οι αρχές της Μαγιόρκα- όπου διαπιστώθηκε αρχικά ότι γινόταν αυτό- δεν πείστηκαν και επέβαλαν στην Iberia πρόστιμο 25.000 ευρώ, περιγράφοντας την τακτική της ως σοβαρή πράξη διάκρισης με βάση το φύλο, γράφει η Telegraph.

Ο Ιάγο Νεγκουερουέλα, γραμματέας Εργασίας και Εμπορίου στην τοπική κυβέρνηση τόνισε ότι η Ιberia διέπραξε μία σοβαρή παράβαση, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να περνούν από διαφορετικά τεστ οι άνδρες και οι γυναίκες, για μία θέση εργασίας. «Η εταιρεία δεν ρωτάει τους άνδρες υποψήφιους αν πρόκειται να γίνουν πατέρες», τόνισε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Οποιαδήποτε τέτοια πρακτική πρέπει να αποκλειστεί από την αγορά εργασίας», κατέληξε.

Επειτα από όλα αυτά, η Iberia ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να επιβάλει το τεστ εγκυμοσύνης και ότι αντί για αυτό θα εμπιστεύεται τις εργαζόμενες, προκειμένου εκείνες να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους όταν είναι έγκυες. Ακόμη, η εταιρεία επέμεινε ότι σε καμία περίπτωση δεν απέρριψε κάποια υποψήφια επειδή περίμενε παιδί.