Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ζήτησε από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) να διευκολύνει τις πληρωμές που συνδέονται με τη συμφωνία Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν για το ρωσικό ντίζελ, σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του Ρώσου προέδρου, Κίριλ Ντμίτριεφ. Παράλληλα, ο Ρώσος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον συζητούν επενδυτικά σχέδια στην Αρκτική, στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και στην ανάπτυξη κέντρων δεδομένων.
Μιλώντας την Παρασκευή σε ενεργειακό συνέδριο, ο Ντμίτριεφ, ο οποίος είναι επικεφαλής του RDIF, ανέφερε ότι το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε απευθείας από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τη διευκόλυνση των οικονομικών συναλλαγών που απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας.
Τις δηλώσεις μετέδωσε το Reuters, χωρίς να υπάρχει στο συγκεκριμένο δημοσίευμα ανεξάρτητη επιβεβαίωση του αιτήματος από την αμερικανική πλευρά.
Η συμφωνία Τραμπ – Πούτιν για το ρωσικό ντίζελ
Σύμφωνα με τον Ντμίτριεφ, οι αμερικανικές αρχές επιδιώκουν να διευκολυνθούν οι πληρωμές που συνδέονται με τη συμφωνία για το ρωσικό ντίζελ.
Ο επικεφαλής του RDIF υποστήριξε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απευθύνθηκε στο ρωσικό ταμείο προκειμένου να υποστηρίξει τη διαδικασία υλοποίησης της συμφωνίας.
Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος των συναλλαγών, τους μηχανισμούς πληρωμής ή τους συγκεκριμένους όρους της συνεργασίας.
Η αναφορά αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που εξακολουθούν να επηρεάζουν τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.
Συνομιλίες για επενδύσεις στην Αρκτική και το LNG
Ο Κίριλ Ντμίτριεφ αποκάλυψε επίσης ότι Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν συνομιλίες για πιθανές κοινές επενδύσεις στην Αρκτική.
Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τον ίδιο, έργα στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς και άλλες ενεργειακές υποδομές.
Ο Ρώσος αξιωματούχος δεν παρουσίασε συγκεκριμένες συμφωνίες, χρονοδιαγράμματα ή επενδυτικά ποσά, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται.
Κέντρα δεδομένων με ενέργεια από ρωσικούς πυρηνικούς σταθμούς
Ένας ακόμη τομέας που εξετάζεται είναι η ανάπτυξη κέντρων δεδομένων (data centers), τα οποία απαιτούν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Ντμίτριεφ ανέφερε ότι μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται βρίσκεται η αξιοποίηση της παραγωγής ρωσικών πυρηνικών σταθμών για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τέτοιων εγκαταστάσεων.
Η πρόταση συνδέει τον τομέα των ψηφιακών υποδομών με την ενεργειακή παραγωγή, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί κάποια οριστική συμφωνία.
«Κοινά έργα πριν από το τέλος του πολέμου»
Ο ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για πρόσθετες πρωτοβουλίες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι δύο χώρες θα προχωρήσουν στην υλοποίηση και άλλων κοινών έργων πριν από τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η δήλωση αυτή υποδηλώνει ότι, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι οικονομικές επαφές δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν παρουσιαστεί επίσημες λεπτομέρειες για τα πρόσθετα έργα που ενδέχεται να ανακοινωθούν.
Επικρίσεις για το νομοσχέδιο κυρώσεων του Λίντσεϊ Γκράχαμ
Ο Ντμίτριεφ αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο έχει προωθήσει ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εμποδίζει την ανάπτυξη επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, στις Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζεται ολοένα περισσότερο ότι το νομοσχέδιο αποτέλεσε λανθασμένη επιλογή, καθώς δημιουργεί εμπόδια στις διμερείς οικονομικές σχέσεις.
Η εκτίμηση αυτή αποτελεί θέση του Ντμίτριεφ και δεν συνοδεύτηκε από στοιχεία που να τεκμηριώνουν αντίστοιχη αλλαγή στάσης στην αμερικανική κυβέρνηση ή στο Κογκρέσο.
Οι δηλώσεις του Ρώσου απεσταλμένου αναδεικνύουν τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας που, σύμφωνα με τη Μόσχα, εξετάζονται παρά τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και το καθεστώς κυρώσεων. Η έκταση και η υλοποίηση των σχετικών σχεδίων παραμένουν αδιευκρίνιστες.