Ρωσική αεροπορική επιδρομή «εξαιρετικής» έντασης στο Κίεβο

 
KIEV UKRAINE WAR

Ενημερώθηκε: 16/05/23 - 09:22

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές σήμερα αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο που ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «εξαιρετικής» έντασης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και πιθανόν, κατά τις ίδιες πηγές, βαλλιστικούς πυραύλους.

Πρόκειται για την όγδοη τέτοια επιδρομή εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας αυτόν τον μήνα.

Ήταν «εξαιρετική στην πυκνότητά της», περιλάμβανε «τον μέγιστο αριθμό πυραύλων μέσα στο μικρότερο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Σερχίι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, μέσω Telegram.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε, επικαλούμενος «τις πρώτες πληροφορίες», ότι «η μεγάλη πλειονότητα» των «στόχων στον εναέριο χώρο του Κιέβου εντοπίστηκε και καταστράφηκε».

Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν κάνει σαφές πόσα UAVs ή πόσοι πύραυλοι καταρρίφθηκαν, ούτε αν ή πόσοι έπληξαν τους στόχους τους.

Έπειτα από παύση μερικών εβδομάδων, η Ρωσία ξανάρχισε στα τέλη Απριλίου να εξαπολύει πλήγματα με πυραύλους μακρού βεληνεκούς και οι επιδρομές του είδους πολλαπλασιάστηκαν τελευταία· έχουν συχνά στο στόχαστρο εγκαταστάσεις στην περιοχή του Κιέβου. Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαιώνουν πως απέκρουσαν τη μεγάλη πλειονότητα των ρωσικών επιθέσεων.

Σήμερα οι αρχές έκαναν λόγο για συντρίμμια που κατέπεσαν στις συνοικίες Ομπολόνσκι, Σεβτσενκίβσκι, Σολομιάνσκι και Νταρνίτσκι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο συντρίμμια προκάλεσαν φωτιά σε αυτοκίνητα και ζημιές σε κτίριο στη συνοικία Σολομιάνσκι (δυτικά). Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Κλίτσκο, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας απέκρουσαν επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι στο Μπορίσπιλ, προάστιο νοτιοανατολικά του Κιέβου, όπου βρίσκεται το κυριότερο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, το οποίο όμως παραμένει κλειστό το τρέχον διάστημα.

Κατά τη στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου, οι ζημιές σε άλλες περιοχές δεν είναι μεγάλες και δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Σειρήνες της αεράμυνας ακούγονταν σε σχεδόν ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για πάνω από ένα τρίωρο. Δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν θύματα σε άλλες περιοχές, πέραν του Κιέβου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν και τους 18 πυραύλους που εκτόξευσαν στη διάρκεια της νύχτας οι ρωσικές δυνάμεις

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν και τους 18 διαφόρων τύπων πυραύλους που εκτόξευσε στη διάρκεια της νύχτας η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι.

Η Ρωσία εκτόξευσε έξι βαλλιστικούς πυραύλους Κινζάλ από αεροσκάφος, εννέα πυραύλους κρουζ Καλίμπρ από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και τρεις πυραύλους εδάφους Ισκαντέρ, ανέφερε ο Ζαλούζνι μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως έξι ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχίντ καταρρίφθηκαν επίσης, καθώς και τρία αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ