Σουδάν: Νέα πλήγματα για τους παραστρατιωτικούς – Μαζική αυτομολία 200 μαχητών της RSF στον τακτικό στρατό

 
σουδαν τακτικος στρατος

Ενημερώθηκε: 31/08/26 - 12:07

Σημαντική αποδυνάμωση υφίστανται οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν, καθώς ομάδα 200 μαχητών, ανάμεσά τους και επιφανείς διοικητές πεδίου, αυτομόλησε και εντάχθηκε στις τάξεις του τακτικού στρατού της χώρας.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Σουδάν, η δύναμη έφτασε στην πόλη Ομντουρμάν, δυτικά της πρωτεύουσας Χαρτούμ. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Αμπού Μπακρ Χαμούντα Νταχλούπ, διοικητής της μονάδας πληροφοριών ειδικών αποστολών στην πολιτεία του Βόρειου Κορντοφάν.

Ο Νταχλούπ δήλωσε ότι οι μαχητές συνειδητοποίησαν το λάθος τους να ακολουθήσουν το σχέδιο των RSF, επιβεβαιώνοντας πως είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων για την εξουδετέρωση της ανταρσίας.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί κρίκο σε μια αλυσίδα μαζικών αυτομολιών τις τελευταίες εβδομάδες. Στις 19 Αυγούστου, οι σουδανικές αρχές ανακοίνωσαν την προσχώρηση 4 διοικητών, 318 μαχητών και 50 πολεμικών οχημάτων υπό τον αντισυνταγματάρχη Μούσα Αλί Αχμέντ, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 13 Αυγούστου, ακόμη 21 διοικητές και 270 μαχητές είχαν εγκαταλείψει τις RSF. Στις τάξεις των αυτομολησάντων περιλαμβάνονται πλέον και ανώτατα πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη.

Οι προσχωρήσεις αυτές καταγράφονται εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων στις τρεις πολιτείες του Κορντοφάν (Βόρειο, Δυτικό και Νότιο) που μαίνονται από τον Οκτώβριο του 2025. Ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν, που ξεσπασε τον Απρίλιο του 2023, έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει περίπου 13 εκατομμύρια πολίτες, προκαλώντας μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ