Στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο τραπέζι και η κοινή πρόταση με τον Μακρόν

 
Στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο τραπέζι και η κοινή πρόταση με τον Μακρόν

Ενημερώθηκε: 21/03/24 - 08:57

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σύνοδο Κορυφής του ΕΕ.

Το θέμα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης είναι κυρίαρχο στη ατζέντα των «27» σήμερα στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέρχεται με τη θέση ότι ήρθε η ώρα αυτή η αυτονομία «από σύνθημα να μετατραπεί σε πραγματική και αποτελεσματική πολιτική».

Στο τραπέζι η πρόταση Μακρόν – Μητσοτάκη

Πρόκειται για την πρόταση που έριξαν αρχικά στο τραπέζι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, πρόταση που τώρα βρίσκει εύφορο έδαφος για συζήτηση.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε προ δύο ημερών, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Φινλανδό πρώην πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο, ο ίδιος σε συνεργασία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ και τα κράτη-μέλη, ανέλαβε να ετοιμάσει έκθεση για την ενίσχυση της πολιτικής και αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη το φθινόπωρο.

«Οι φιλοδοξίες του Πούτιν δεν τελειώνουν στην Ουκρανία, αντιθέτως ο Πούτιν μιλά για την ιστορική αποστολή του» δήλωσε σιβυλλικά η Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρή απειλή με την απόφαση που έλαβε η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία… Είναι ανάγκη η Ε.Ε. να επενδύσει περισσότερο στην αμυντική βιομηχανική της βάση» δήλωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δίνοντας τον τόνο εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, «η Ελλάδα ως  κράτος – μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, με ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά αμυντικών δαπανών στη Συμμαχία, έχει βαρύνοντα λόγο», δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας την ανάγκη η Ευρώπη, τώρα, «να κάνει το επόμενο βήμα», σε μια εποχή, όπως τονίζουν, μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων όχι μόνο στη γειτονιά της, στην Ουκρανία, αλλά και στα νότια σύνορα της, στη Μέση Ανατολή.

Νέο πλαίσιο για την άμυνα στην Ε.Ε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη θέση του ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει κοινός βηματισμός των κρατών – μελών στις αμυντικές προμήθειες της Ε.Ε., όπως και κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. «Η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξοδεύει πιο έξυπνα στην άμυνα» είχε τοποθετηθεί πρόσφατα ο Κ. Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικού κανόνες, να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες κατά την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Ωστόσο, θα υπογραμμίσει ότι αυτή η πρόβλεψη δεν αρκεί, ούτε είναι φιλόδοξη σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή άμυνα, ενώ θα επισημάνει ότι οι «27» πρέπει να κάνουν έναν σοβαρό σχεδιασμό και μία σοβαρή συζήτηση για το πώς θα βρεθούν αυτά τα κεφάλαια, πώς δηλαδή θα χρηματοδοτηθεί η ευρωπαϊκή άμυνα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ