Στήριξη της Ρωσίας στη Βενεζουέλα: Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Τραμπ για τον ναυτικό αποκλεισμό

 
Στήριξη της Ρωσίας στη Βενεζουέλα: Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Τραμπ για τον ναυτικό αποκλεισμό

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 18/12/25 - 12:01

Ηχηρή παρέμβαση στήριξης προς τη Βενεζουέλα πραγματοποίησε την Πέμπτη η Μόσχα, στον απόηχο της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ να προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό της λατινοαμερικανικής χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σε αποκλιμάκωση και εξομάλυνση του διαλόγου μεταξύ Ουάσινγκτον και Καράκας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση «δεν θα κάνει ένα μοιραίο λάθος». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Μόσχα προσδοκά ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, την οποία χαρακτηρίζει «ορθολογική και ρεαλιστική», δεν θα οδηγηθεί σε επιλογές με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για ολόκληρο το Δυτικό Ημισφαίριο, ενώ επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του προς τον λαό της Βενεζουέλας και τη στήριξή του στην πολιτική του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, η οποία –όπως σημειώνεται– αποσκοπεί στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Σε δηλώσεις του από την Τεχεράνη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ στην Καραϊβική αντιμετωπίζονται αρνητικά από τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών, με εξαίρεση τα ευρωπαϊκά κράτη. Ο ίδιος κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι παραμένουν σιωπηλές, αποφεύγοντας κάθε κριτική προς την Ουάσινγκτον, προκειμένου –όπως υποστήριξε– να πείσουν την κυβέρνηση Τραμπ να ευθυγραμμιστεί με τις ευρωπαϊκές θέσεις στο ουκρανικό ζήτημα.

Ο Λαβρόφ εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις κινήσεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και τις δηλώσεις του Πενταγώνου, το οποίο –όπως είπε– έχει ανακοινώσει ότι προχωρά σε επιχειρήσεις βύθισης πολιτικών πλοίων χωρίς νομική διαδικασία, ενώ σχεδιάζει και χερσαία επιχείρηση. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τις προοπτικές διεθνών συμφωνιών και αποσταθεροποιούν περαιτέρω τη διεθνή ισορροπία.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μαδούρο διαβεβαιώνει ότι ο ναυτικός αποκλεισμός που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει επηρεάσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τις εξαγωγές πετρελαίου, βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PdVSA ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου και υποπροϊόντων συνεχίζονται κανονικά, με τα πετρελαιοφόρα να πλέουν χωρίς προβλήματα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ