Η Μόσχα θέλει «ουδέτερη και αδέσμευτη Ουκρανία» και κάλεσε σε συνομιλίες άνευ όρων για μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή. Το Κίεβο διεκδικεί εγγυήσεις εδαφικής ακεραιότητας και ασφάλειας, ενώ ζήτησε εκεχειρία άνευ όρων 30 ημερών για συνομιλίες.
Ακολουθούν οι βασικές προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι δύο πλευρές πριν από τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη.
Ουδέτερη Ουκρανία, θέλει η Μόσχα
Η Μόσχα διεκδικεί «την παραχώρηση στην Ουκρανία ουδέτερου, αδέσμευτου και απαλλαγμένου από πυρηνικά καθεστώτος, τον αφοπλισμό, την αποναζιστικοποίηση, την πλήρη εγγύηση των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των συμφερόντων των ρωσόφωνων πολιτών στην Ουκρανία και την αναγνώριση των προσαρτημένων περιοχών Κριμαίας, Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα ως ρωσικών εδαφών».
Η Μόσχα προτείνει να αρχίσει σταδιακά η εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας με την Ουκρανία και την Ευρώπη μετά την επίλυση της κρίσης και στη συνέχεια να δημιουργηθεί ένα «Ευρασιατικό σύστημα ασφαλείας» που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας, των κρατών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, των δυτικών και ευρωπαϊκών κρατών και όλων των κρατών της ηπείρου.
Εγγυήσεις ζητά το Κίεβο
Το Κίεβο από την πλευρά του δίνει προτεραιότητα στις απαιτήσεις για εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς και στην πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας.
Το Κίεβο, το οποίο αναμένει ότι θα προσκληθεί στο ΝΑΤΟ ή θα τεθεί υπό την προστασία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των εγγυήσεων ασφαλείας, επιθυμεί επίσης την εγκατάσταση ειρηνευτικής δύναμης από την Ευρώπη στην Ουκρανία.
Οι όροι του Κιέβου περιλαμβάνουν επίσης την παροχή στην Ουκρανία πυρηνικών όπλων και κάποιου είδους δύναμη αποτροπής.
Το Κίεβο θέτει επίσης ως όρο η Κριμαία, το Ντόνετσκ, το Λουχάνσκ, η Ζαπορίζια και η Χερσώνα να μην παραμείνουν υπό τον ρωσικό έλεγχο και η Ουκρανία να επιστρέψει στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της.
Οσον αφορά τη μεταπολεμική περίοδο, οι απαιτήσεις του Κιέβου περιλαμβάνουν επίσης την υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για την αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας και τον επανεξοπλισμό του στρατού.
Είναι έτοιμοι για συμβιβασμούς;
Σήμερα είναι η ημέρα που η Ρωσία και η Ουκρανία ξαναρχίζουν τις άμεσες συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Κωνσταντινούπολη.
Οι προσδοκίες είναι χαμηλές, αλλά τουλάχιστον θα βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο – για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές.
Η ρωσική αντιπροσωπεία, χαμηλόβαθμων αξιωματούχων, σύμφωνα με το Κίεβο, με επικεφαλής τον προεδρικό σύμβουλο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, αναμένεται να συναντηθεί από τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο βρίσκεται επίσης στην πόλη, παρόλο που έχει δηλώει ότι δεν περιμένει πολλά από τις συνομιλίες.
Οι απαιτήσεις της Ρωσίας χαρακτηρίζονται από το Κίεβο και τους συμμάχους του ως μαξιμαλιστικές, ωστόσο ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει «συμβιβασμούς».UnmuteRemaining Time -0:01 FullscreenAdvertisement
Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC, Anadolu