Συρία: Αλλάζουν χέρια τα λιμάνια της Ταρτούς και της Λατάκειας

 
λιμανι συριας

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Ενημερώθηκε: 14/11/25 - 12:34

Η Συρία παρέδωσε τις λειτουργίες του λιμανιού της Ταρτούς στην DP World, με έδρα τα ΗΑΕ, στις 12 Νοεμβρίου, βάσει 30ετούς συμβολαίου παραχώρησης ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, θα μετατρέψει την εγκατάσταση σε σημαντικό εμπορικό και logistics κόμβο.

Η μεταφορά έγινε μετά από μήνες προετοιμασίας μεταξύ  της DP World και της Συριακής Γενικής Αρχής Χερσαίων και Θαλάσσιων Λιμένων.

Η Ταρτούς είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Συρίας και μία από τις σημαντικότερες διεθνείς επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί στον τομέα της εφοδιαστικής της χώρας εδώ και χρόνια.

Ο Fahad al-Banna, ο νεοδιορισμένος διευθύνων σύμβουλος της DP World Tartous, δήλωσε ότι ο φορέας εκμετάλλευσης θα αξιοποιήσει την παγκόσμια εμπειρία του «για να κατασκευάσει ένα σύγχρονο και ψηφιακά εξοπλισμένο λιμάνι που θα αυξήσει το εμπόριο, θα δημιουργήσει ευκαιρίες και θα εδραιώσει την Ταρτούς ως βασικό εμπορικό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η DP World δήλωσε ότι θα αναβαθμίσει τις υποδομές της, θα επεκτείνει την ικανότητα χειρισμού και αποθήκευσης και θα επενδύσει σε συστήματα χειρισμού χύδην φορτίου. 

Η εταιρεία περιέγραψε επίσης βραχυπρόθεσμα σχέδια που περιλαμβάνουν την εκβάθυνση καναλιών πρόσβασης, λεκανών και θέσεων αγκυροβολίας, την αντικατάσταση και αποκατάσταση του υπάρχοντος εξοπλισμού, την προσθήκη δυνατοτήτων χύδην και breakbulk, καθώς και την εισαγωγή ψηφιακών συστημάτων για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών.

Το λιμάνι υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια του 14ετούς συριακού πολέμου. Η ανανεωμένη ανάπτυξή του έρχεται μετά από  απόφαση του Ιουνίου της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Αχμάντ αλ-Σαράα να ακυρώσει μια συμφωνία του 2019 με τη ρωσική Stroytransgaz. 

Η Δαμασκός δήλωσε ότι η ρωσική εταιρεία παραβίασε τη σύμβασή της, μη επενδύοντας τα 500 εκατομμύρια δολάρια που είχε υποσχεθεί για τον εκσυγχρονισμό της Ταρτούς. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε επίσης την προηγούμενη συμφωνία, βάσει της οποίας η Συρία λάμβανε το 35% των εσόδων και η Στρόιτρανσγκαζ το 65%, ως «άδικη για την συριακή κυριαρχία».

Η νέα κυβέρνηση επιδίωξε να αποκαταστήσει την οικονομική συνεργασία με τα δυτικά και τα περιφερειακά κράτη μετά την πτώση της κυβέρνησης του πρώην Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Παράλληλα με τη συμφωνία της Ταρτούς, υπέγραψε ξεχωριστή 30ετή παραχώρηση με τη γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία CMA CGM για  τη λειτουργία του λιμανιού της Λατάκειας - του μεγαλύτερου λιμανιού της Συρίας.

Η μετατόπιση έρχεται μετά την έκδοση εκτελεστικού διατάγματος τον Ιούνιο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης, ακολουθούμενη από παρόμοια μέτρα χαλάρωσης από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Τους μήνες μετά την άρση των κυρώσεων, οι προσεγγίσεις σε λιμάνια προς την Ταρτούς αυξήθηκαν απότομα, με την Lloyd's List Intelligence να καταγράφει 39 ανιχνεύσιμες προσεγγίσεις πλοίων μεταφοράς φορτίου τον Μάιο, 47 τον Ιούλιο και συνεχιζόμενη ανάπτυξη μέχρι τον Οκτώβριο.

Η DP World υπέγραψε για πρώτη φορά μνημόνιο συμφωνίας (MoU) με τη συριακή κυβέρνηση για τη διαχείριση και την ανάπτυξη της Ταρτούς τον Μάιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ