Τα μεγαθήρια της τεχνολογίας κατά Τραμπ για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα

 
 Τα μεγαθήρια της τεχνολογίας κατά Τραμπ για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Ενημερώθηκε: 07/02/17 - 17:15

Περίπου 130 εταιρείες, μεταξύ των οποίων κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου της τεχνολογίας, υπέγραψαν ένα νομικό έγγραφο - διακήρυξη (amicus brief), τασσόμενες κατά της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών, υποστηρίζοντας πως παρέχει ισχυρά κίνητρα σε εταιρείες να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους – και θέσεις εργασίας - εκτός χώρας.

Οι εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Apple, η Googleκαι η Microsoft, υπέβαλαν την Κυριακή ένα «amicus brief» σε εφετείο του Σαν Φρανσίσκο. Όπως υποστηρίζουν, το διάταγμα Τραμπ «βλάπτει σημαντικά τις αμερικανικές επιχειρήσεις».

Μεταξύ των εταιρειών που υπέγραψαν (127 συνολικά) το έγγραφο τη Δευτέρα, περιλαμβάνονται επίσης η Tesla και η SpaceX, οι εταιρείες του Έλον Μασκ, ο οποίος συμμετέχει στην επιχειρηματική επιτροπή συμβούλων του προέδρου Τραμπ. Ο Μασκ έχει αναγκαστεί να υπερασπιστεί τη συγκεκριμένη επιλογή του - καθώς γενικότερα η Σίλικον Βάλεϊ και ο νέος πρόεδρος δεν έχουν ιδιαίτερα «φιλικές» σχέσεις- ειδικά μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Uber, Τράβις Κάλανικ, από τη συγκεκριμένη επιτροπή.

Όπως αναφέρει το Reuters, στο έγγραφο οι εταιρείες υποστηρίζουν πως το διάταγμα προκάλεσε αβεβαιότητα σε εταιρείες που βασίζονται σε εργαζομένους από το εξωτερικό για την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. «Μετανάστες με πολλά προσόντα θα ενδιαφέρονται περισσότερο να δουλέψουν σε χώρες του εξωτερικού, σε μέρη όπου οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, ξέροντας πως δεν πρόκειται να αλλάξουν ξαφνικά οι όροι διαμονής τους. Οι πολυεθνικές θα έχουν ισχυρά κίνητρα... να μεταφέρουν τις βάσεις των επιχειρήσεών τους εκτός των ΗΠΑ, ή να μετακινήσουν ή προσλάβουν εργαζομένους και να κάνουν επενδύσεις στο εξωτερικό. Εν τέλει, οι Αμερικανοί εργαζόμενοι και η οικονομία θα υποφέρουν, ως αποτέλεσμα» υποστηρίζουν οι εταιρείες.

Σύμφωνα με το BBC, άλλες εταιρείες που συμμετέχουν στο έγγραφο περιλαμβάνουν την Adobe, την HP και την Evernote.

Το amicus brief επιτρέπει σε πλευρές που δεν εμπλέκονται άμεσα σε μια υπόθεση, αλλά που θεωρούν πως επηρεάζονται, να εκφράσουν την άποψή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή είναι η διορθωτική εγκύκλιος για τα μπλοκάκια

Έρχονται στην Αθήνα οι αγρότες-Αποφάσισαν συλλαλητήριο την Τρίτη