Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να «βάλει τέλος στον πόλεμο» με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας όμως ως βασική προϋπόθεση την παροχή εγγυήσεων που θα αποτρέπουν την επανάληψη επιθέσεων.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ο Πεζεσκιάν υπογράμμισε ότι το Ιράν διαθέτει την αναγκαία πολιτική βούληση για τον τερματισμό της σύγκρουσης, η οποία εισέρχεται στην πέμπτη εβδομάδα. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με βασικότερη την εξασφάλιση δεσμεύσεων που θα εγγυώνται τη μη επανάληψη επιθετικών ενεργειών.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη λαμβάνει απευθείας μηνύματα από τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η επικοινωνία αυτή δεν συνιστά επίσημη διαπραγμάτευση.
Ο Ιρανός υπουργός επισήμανε παράλληλα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εξέλιξη στο πεδίο, συμπεριλαμβανομένης και μιας ενδεχόμενης χερσαίας αντιπαράθεσης.
Αναφερόμενος στις περιφερειακές σχέσεις, σημείωσε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με γειτονικά κράτη ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολη διαδικασία, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι, σε βάθος χρόνου, μπορεί να επιτευχθεί.