Τελεσίγραφο Γκαντζ: «Σχέδιο για τη διακυβέρνηση της Γάζας μέχρι τις 8 Ιουνίου αλλιώς αποχωρώ από την κυβέρνηση»

 
γκατζ

Ενημερώθηκε: 18/05/24 - 21:55


Διευρύνεται το χάσμα στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης
Βαθαίνει το ρήγμα στην ισραηλινή κυβέρνηση καθώς μετά την έκκληση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, προς τον Μπένιαμιν Νετανιάχου για τη συγκρότηση σαφούς σχεδίου για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας, σειρά πήρε σήμερα ο υπουργός Μπένι Γκαντς, απειλώντας να αποσύρει τη στήριξή του αν ο πρωθυπουργός δεν παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο μέχρι τις 8 Ιουνίου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ ζήτησε το Σάββατο από τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει στη δέσμευση σχεδίου, το οποίο θα ορίζει το ποιος θα κυβερνά την περιοχή μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκαντς είπε ότι ήθελε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να συγκροτήσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου. Εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες του, τόνισε, θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του συντηρητικού πρωθυπουργού.

Η δήλωση έρχεται λίγες μέρες αφότου ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι πρέπει να εκπονήσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια ομιλία όπου είπε ότι τα κέρδη του πολέμου διαβρώνονται από την έλλειψη σχεδιασμού, ενώ διακυβεύεται η μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ.

Μεταξύ άλλων, ο Γκαντζ είπε ότι όταν το Εθνικό Κόμμα εντάχθηκε στον συνασπισμό έκτακτης ανάγκης, μέρες μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, αρχικά υπήρξε συνεκτική ηγεσία και αποφεύχθηκαν τα λάθη.

Αλλά «πρόσφατα, κάτι πήγε στραβά»,πρόσθεσε, αφού επαίνεσε την ενότητα που επέτρεψε στον IDF να επιτύχει στο πεδίο της μάχης και να φέρει περισσότερους από 100 ομήρους στο σπίτι. «Δεν ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις. Οι αποφάσεις ηγεσίας που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η νίκη δεν έγιναν».

«Μια μικρή μειοψηφία κατέλαβε τη γέφυρα του ισραηλινού πλοίου και πλέει προς τα βράχια», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός.

«Ένας πόλεμος κερδίζεται μόνο με μια σαφή και ρεαλιστική στρατηγική πυξίδα», είπε ο Γκαντζ, αναφερόμενος στην απροθυμία του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου να εκπονήσει ένα σχέδιο για τη Γάζας μετά τη Χαμάς και στον αργό ρυθμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες .

Πηγή: skai.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ