Το τερμάτισε ο υπουργός Οικονομικών - τσιράκι του Ερντογάν με τη δήλωσή του για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

 
Το τερμάτισε ο υπουργός Οικονομικών - τσιράκι του Ερντογάν με τη δήλωσή του για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Ενημερώθηκε: 31/12/21 - 14:14

Το τερμάτισε ο νέος υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Νουρεντίν Νεμπάτι αναφερόμενος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed). Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι η «κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν ανήκει στο αμερικανικό κοινό, αλλά ανήκει σε πέντε πλούσιες οικογένειες». Ισχυρισμός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

«Αυτό είναι τρελό. Πώς μπορεί ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας της G20 να πετάει τέτοια σκουπίδια; Αυτό ντροπιάζει την Τουρκία» έγραψε στο Twitter ο Τίμοθι Ας, οικονομολόγος και υπεύθυνος στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νεμπατί διορίστηκε υπουργός Οικονομικών από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά την «παραίτηση» του προκατόχου του. Υπήρξε ενεργό στέλεχος του AKP, ενώ εξελέγη στο παρελθόν δύο φορές βουλευτής. Ο Νεμπατί, μέχρι πρότινος υφυπουργός Οικονομικών, έχει σπουδάσει διεθνείς σχέσεις, πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του διορισμού του, ο Νεμπατί έγραψε στο Twitter: «Θεέ μου, κάνε το εύκολο, μην το κάνεις δύσκολο. Θεέ μου, κάνε το αποτέλεσμα ευεργετικό. Δώσε μας αλήθεια στη δουλειά μας, κάνε μας επιτυχημένους. Θεέ μου, δώσε μου τη δυνατότητα να φέρω εις πέρας τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών, που ο Πρόεδρός έκρινε άξια για εμένα και να είμαι άξιος της εμπιστοσύνης που μας έδειξε».

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, ο Νουρεντίν Νεμπατί συμμετέχει σε διάφορες ενώσεις και ιδρύματα που συνδέονται με την οικογένεια Ερντογάν, όπως το ίδρυμα νεολαίας TÜGVA, επικεφαλής του οποίου είναι ο γιός του Τούρκου προέδρου, Μπιλάλ.