Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε στις 22 Ιουλίου να εξαπολύσει νέα επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, λίγες ώρες αφότου ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί κάλεσε την Ουάσινγκτον να συμφωνήσει σε μια δίκαιη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Στην πλατφόρμα του Truth Social, ο Τραμπ παρέθεσε τα σχόλια που έκανε ο Αραγτσί κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Fox News τη Δευτέρα σχετικά με τις «πολύ σοβαρές» ζημιές και καταστροφές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις που βομβαρδίστηκαν από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου τον Ιούνιο.
Φυσικά και [καταστράφηκαν], όπως είπα, και θα το κάνουμε ξανά, αν χρειαστεί!», είπε ο πρόεδρος.
«Το CNN των ψευδών ειδήσεων θα πρέπει να απολύσει αμέσως τον ψεύτικο «ρεπόρτερ» του και να ζητήσει συγγνώμη από εμένα και τους σπουδαίους πιλότους που «ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ» τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Το CNN είναι ένας μεγάλος χαμένος σε τηλεθέαση, όπως και το MSDNC!», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε προηγούμενο ρεπορτάζ του CNN που επικαλούνταν μια αξιολόγηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία ανέφερε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καθυστέρησε μόνο «μήνες».
Η αξιολόγηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Τραμπ μετά την αμερικανική επίθεση ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις «εξαφανίστηκαν». Μια νεότερη αξιολόγηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, την οποία επικαλέστηκε το NBC News, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο μία από τις τρεις ιρανικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού πυρηνικού ούρου που έγιναν στόχος των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών του περασμένου μήνα υπέστη σοβαρές ζημιές.
«Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες, όχι σε άμεσες [συνομιλίες] προς το παρόν. Αν έρχονται για μια λύση win-win, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ μαζί τους. Εννοώ ότι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που απαιτείται για να αποδείξουμε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι ειρηνικό και θα παραμείνει ειρηνικό για πάντα και ότι το Ιράν δεν θα καταφύγει ποτέ στην απόκτηση πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Araghchi στον Bret Baier του Fox News στις 21 Ιουλίου.
«Και σε αντάλλαγμα, περιμένουμε να άρουν τις κυρώσεις τους. Αυτό είναι ένα παιχνίδι win-win», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε τις «σοβαρές» ζημιές και καταστροφές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά είπε ότι «η τεχνολογία υπάρχει».
«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον εμπλουτισμό επειδή είναι ένα επίτευγμα των δικών μας επιστημόνων», πρόσθεσε ο Αραγτσί. Η Ουάσινγκτον είχε απαιτήσει σε προηγούμενες συνομιλίες από την Τεχεράνη να αποδεχθεί μια συμφωνία «μηδενικού εμπλουτισμού».
Το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμό του κατά του Ιράν στις 13 Ιουνίου, εν μέσω των συνομιλιών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν τότε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Τραμπ προσποιούνταν ότι αντιτίθετο σε επιθέσεις κατά του Ιράν, ενώ γνώριζε εκ των προτέρων για το σχέδιο επίθεσης του Τελ Αβίβ, προσθέτοντας ότι «είχαμε ένα σαφές πράσινο φως από τις ΗΠΑ» και ότι «ο στόχος ήταν να πειστεί το Ιράν ότι καμία επίθεση δεν ήταν επικείμενη».
Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι απολύτως ειρηνικό και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Το Ισραήλ έχει απειλήσει δημόσια ότι θα ανανεώσει τις επιθέσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Την Τρίτη, η Τεχεράνη πρόκειται να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Ρωσία και την Κίνα σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την πιθανότητα νέων κυρώσεων.
Αργότερα αυτή την εβδομάδα, το Ιράν θα πραγματοποιήσει συνομιλίες για τα πυρηνικά του με κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία πρόσφατα απείλησαν να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις του ΟΗΕ στο Ιράν, σύμφωνα με τον «μηχανισμό επαναφοράς» της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, την οποία ο Τραμπ απέρριψε το 2018.
Οι Ευρωπαίοι που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015 συνέχισαν να υποχρεώνουν το Ιράν να τηρήσει τη συμφωνία παρά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον.