Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την πιθανή συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και εκεχειρίας Ισραήλ – Χαμάς

 
attack gaza

Ενημερώθηκε: 21/11/23 - 10:46

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια γνωστοποίησε με γραπτές δηλώσεις του σε πρακτορεία ειδήσεων και παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ότι η επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ «είναι κοντά».

Από πλευράς Ισραήλ δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση, ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές σε ισραηλινά μέσα, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έχει δώσει το «πράσινο φως» σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων.

Οι όροι της συμφωνίας

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η προσωρινή συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

Πενθήμερη εκεχειρία με κατάπαυση του πυρός στις χερσαίες μάχες και περιορισμούς στις ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη νότια Γάζα

Παλαιστινιακές οργανώσεις θα απελευθερώσουν 50 έως 100 ομήρους, οι οποίοι θα είναι ισραηλινοί πολίτες ή πολίτες άλλων εθνικοτήτων, αλλά όχι στρατιώτες.

Σε αντάλλαγμα, 300 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Το AFP επικαλέστηκε ανώνυμους αξιωματούχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίοι δήλωσαν επίσης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι οι οργανώσεις τους έχουν συμφωνήσει με τους όρους.

Παράλληλα, το στέλεχος της Χαμάς, Ισάτ Αλ Ρισκ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στη διάρκεια της εκεχειρίας, στην παράδοση βοήθειας στη Γάζα και στην ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους.

Και οι δύο πλευρές θα απελευθερώσουν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον Αλ Ρισκ.

Ο ρόλος του Κατάρ

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν από το Κατάρ, το οποίο έχει μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Το Κατάρ, αποτελεί έδρα του Ισμαήλ Χανίγια με τη Χαμάς να διατηρεί εκεί πολιτικό γραφείο.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι συμφωνία για την απελευθέρωση κάποιων από τους συνολικά 240 ομήρους, κυρίως Ισραηλινούς, με αντάλλαγμα προσωρινή κατάπαυση του πυρός εξαρτάται από «ήσσονος σημασίας» πρακτικά ζητήματα.

Ποιοι συμμετέχουν

Οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων των δύο πλευρών συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες.

Από πλευράς Παλαιστινίων, ο Αλ Ρισκ τόνισε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε με συμμετοχή «όλων των ταξιαρχιών της παλαιστινιακής αντίστασης μέσω τηλεφωνικών κλήσεων».

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ανθρωπιστική οργάνωση που έχει διαμεσολαβήσει στην απελευθέρωση ομήρων και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της ταξίδεψε στο Κατάρ για συναντήσεις με εκπροσώπους της Χαμάς, αυξάνοντας τις ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας.

Τι λένε τα ισραηλινά μέσα

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η συμφωνία «κλειδώνει», καθώς το Ισραήλ φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο φως».

Ωστόσο, το πολεμικό συμβούλιο της χώρας δεν προτίθεται να αποκαλύψει τίποτα μέχρι οι αποφάσεις να είναι οριστικές.

Το ισραηλινό κανάλι 12 ανέφερε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε την Κυριακή «προθυμία να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και επιθυμεί να στείλει μήνυμα στο Κατάρ ότι είναι έτοιμο να καταλήξει σε συμφωνία».

Τι λένε οι Ηνωμένες Πολιτείες

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως εκτιμά ότι μία συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων είναι κοντά.

«Το πιστεύω», είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε αν μία συμφωνία είναι κοντά, σταυρώνοντας ταυτόχρονα τα δάχτυλά του.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών.

Γιατί καθυστερεί η συμφωνία

Ο Αλ Ρισκ απέδωσε στην ισραηλινή πλευρά και προσωπικά στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου τις καθυστερήσεις ως προς την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Ο Ντάνιελ Λεβί, επικεφαλής του Προγράμματος ΗΠΑ / Μέσης Ανατολής και ισραηλινός διαπραγματευτής ειρήνης υπό τους πρωθυπουργούς Γιτζάκ Ράμπιν και Εχούντ Μπάρακ, μιλώντας στον Guardian ανέφερε πως «οι Ισραηλινοί προσπαθούν πάντα να κερδίσουν ακόμα μία ημέρα επιχειρήσεων πριν καταλήξουν σε συμφωνία».

«Κάθε μέρα, ελπίζουν ότι θα έχουν κερδίσει το λαχείο, θα έχουν σκοτώσει τους ηγέτες της Χαμάς και θα είναι σε θέση να επιδείξουν σημαντική στρατιωτική επιτυχία», σχολίασε ο ίδιος.

Η Χαμάς συνέλαβε τους ομήρους εν μέρει επειδή γνωρίζει τη δυναμική μιας τέτοιας ενέργειας στην ισραηλινή κοινωνία.

Το πιο γνωστό παράδειγμα ομηρίας και σχετικής συμφωνίας με τον Νετανιάχου κατέληξε στην απελευθέρωση περισσότερων από 1.000 Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για έναν μόνο ισραηλινό στρατιώτη, τον Γκιλάντ Σαλίτ, το 2011.

Μεταξύ άλλων, ο Λεβί υποστηρίζει πως ο Νετανιάχου αντιστέκεται σε συμφωνία, καθώς με τη λήξη του πολέμου, ο ίδιος ενδέχεται να βρεθεί σε δεινή πολιτική θέση. Πολλοί στο Ισραήλ τον θεωρούν υπεύθυνο για την αποτυχία να προστατεύσει τους αμάχους κοντά στα σύνορα της Γάζας, τονίζει ο Λεβί.

«Το ίδιο ισχύει πιθανώς και για τη στρατιωτική ηγεσία, οπότε δεν έχουν διαδραματίσει τον μετριοπαθή ρόλο που κανονικά θα αναμενόταν», ανέφερε ο Ισραηλινός πρώην διαπραγματευτής.

Τεχνικά ζητήματα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών πάντως, σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς αναμένεται ότι θα αφορά, σε πρώτο στάδιο, απελευθέρωση κάποιων από τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα και όχι όλων, παράλληλα με κατάπαυση του πυρός.

Εάν η κατάπαυση του πυρός τηρηθεί, περισσότεροι όμηροι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι δεν έχουν απελευθερωθεί όμηροι από την έναρξη της σύγκρουσης, με εξαίρεση τέσσερις (σε δύο φάσεις, ανά δύο) που αφέθηκαν ελεύθεροι κατά την πρώτη φάση του πολέμου.

Οι όμηροι παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος στη συνέχεια τους παρέδωσε στην ισραηλινή πλευρά.

Υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, καθώς σε αυτή τη φάση της σύγκρουσης, η εμπόλεμη ζώνη είναι πολύ πιο ενεργή στο έδαφος από ό, τι ήταν στην αρχική.

Τι συμβαίνει στην εμπόλεμη Γάζα

Τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, συνεχίζονται οι αιματηρές ισραηλινές επιθέσεις σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα την Τρίτη, σημειώθηκαν αεροπορικές επιδρομές στο στρατόπεδο προσφύγων Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα.

Τη Δευτέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις φέρονται να στόχευσαν δύο σπίτια, σκοτώνοντας περίπου 20 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν στον βορρά, όπου βομβαρδίστηκαν τρία σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, καθώς και επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ στην Αλ Φαλούτζα.

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι βομβαρδισμοί κοντά στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο και το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι φέρονται να έχουν παγιδευτεί μέσα στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, στη βόρεια Γάζα, το οποίο είναι περικυκλωμένο από ισραηλινά τανκς.

Προηγούμενη ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με αναφορές, τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Δρ Μαρουάν Αλ Σουλτάν, δήλωσε την Τρίτη ότι πυροβολισμοί εξακολουθούσαν να ακούγονται στις εγκαταστάσεις του.

Ο ίδιος, μιλώντας στο BBC, ανέφερε ότι περίπου 500 ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του ανταπέδωσαν πυρά εναντίον ενόπλων που τους πυροβόλησαν από το νοσοκομείο, καθώς και ότι έλαβε «πολυάριθμα μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες» αμάχων.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης ότι δύο ακόμη Ισραηλινοί στρατιώτες, ηλικίας 20 και 26 ετών, σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Γάζα τη Δευτέρα.

Τουλάχιστον 383 στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες, οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας της Γάζας, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, έχει γίνει γνωστό ότι περισσότεροι από 11.500 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων το 40% παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ