Τουρκία: Εφετείο ανέτρεψε την απαλλακτική απόφαση για 9 ανθρώπους, μεταξύ αυτών o επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά, στη δίκη για το πάρκο Γκεζί

 
Τουρκία: Εφετείο ανέτρεψε την απαλλακτική απόφαση για 9 ανθρώπους, μεταξύ αυτών o επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά, στη δίκη για το πάρκο Γκεζί

Ενημερώθηκε: 22/01/21 - 20:21

Τουρκικό εφετείο ανέτρεψε σήμερα την απαλλακτική απόφαση για 9 ανθρώπους, μεταξύ αυτών o φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, σε μια υπόθεση που σχετίζεται με τις μαζικές διαδηλώσεις το 2013, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν στη γνώση του Ρόιτερς.

Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ολοκληρωθεί με την αθώωση-έκπληξη των 9 κατηγορουμένων τον περασμένο Φεβρουάριο, λόγω ανεπαρκών στοιχείων. Τη δίκη παρακολουθούσαν στενά οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ήταν συμβολική της καταστολής των διαφωνούντων υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συνολικά 16 κατηγορούμενοι στην υπόθεση κατηγορήθηκαν ότι οργάνωσαν και διέσπειραν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Γκεζί το 2013. Οι υποθέσεις 7 κατηγορουμένων, που δεν είχαν παραστεί στη δίκη, διαχωρίστηκαν από αυτές των υπολοίπων 9 και η δίκη τους συνεχίζεται.

Δικαστικά έγγραφα δείχνουν πως το εφετείο απεφάνθη σήμερα να ανατρέψει την απαλλακτική απόφαση και να στείλει πίσω στο δικαστήριο την υπόθεση.

Μεταξύ των λόγων που επικαλέστηκε για την ανατροπή της αθώωσης, το δικαστήριο ανέφερε ότι ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία δεν είχαν συμπεριληφθεί στο σκεπτικό της ετυμηγορίας και ότι μια δεύτερη υπόθεση σε βάρος του Καβαλά θα πρέπει να εξεταστεί κατά την έκδοση της ετυμηγορίας στην υπόθεση του Γκεζί.

Στις κινητοποιήσεις του 2013 συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες τουρκικές πόλεις, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τα σχέδια που είχε εγκρίνει ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν για την ανέγερση ενός αντιγράφου οθωμανικών στρατώνων στο πάρκο Γκεζί της πόλης.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που απαλλάχθηκαν πέρυσι ήταν ο φιλάνθρωπος επιχειρηματίας Καβαλά, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι χρηματοδότησε τις κινητοποιήσεις. Παρέμεινε υπό κράτηση στη φυλακή για κατηγορίες που σχετίζονταν με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ