Τουρκία - Κορονοϊός: 75 νεκροί το τελευταίο 24ωρο - Ο Ερντογάν απαγόρευσε την πώληση μασκών

Τουρκία - Κορονοϊός: 75 νεκροί το τελευταίο 24ωρο - Ο Ερντογάν απαγόρευσε την πώληση μασκών
Ενημερώθηκε: 06/04/20 - 21:53

Κορονοϊός: Κατά 75 αυξήθηκαν τα θύματα του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά. Από την αρχή της κρίσης του Covid-19 στη χώρα οι νεκροί έχουν φτάσει τους 649.

Ο Κοτζά ανέφερε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 21.400 τεστ, εκ των οποίων τα 3.148 ήταν θετικά. Αυτό σημαίνει πως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 30.217.

Στην εντατική βρίσκονται 1.415 ασθενείς, εκ των οποίων οι 966 είναι διασωληνωμένοι.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 202.845 τεστ για τον Covid-19.

Διάγγελμα Ερντογάν

Στο μεταξύ, σε νέο διάγγελμα προς το έθνος απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά από υπουργικό συμβούλιο, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μιλώντας από την προεδρική κατοικία στην περιοχή Ταράμπια της Κωνσταντινούπολης, ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται στο εξής η πώληση μασκών.

«Έχουμε αρκετό απόθεμα από μάσκες ώστε να διανεμηθούν δωρεάν σε όλους τους πολίτες μέχρι να λήξει η επιδημία. Ως κράτος, είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε δωρεάν μάσκες σε όλους» ανέφερε.

Όπως έκανε γνωστό, οι μάσκες δεν θα πωλούνται αλλά θα διατίθενται είτε από το κράτος, είτε από τα φαρμακεία δωρεάν. «Οι νομαρχίες μας άρχισαν να διανέμουν δωρεάν μάσκες μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος e-devlet» είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως «θα θέτουμε σε καραντίνα κτήρια, γειτονιές, χωριά, περιοχές ή ακόμα και επαρχίες που είναι επικίνδυνες για τη διασπορά της νόσου».

Σχετικά με τη φροντίδα των πολιτών άνω των 65, που υποχρεωτικά μένουν στο σπίτι, είπε ότι το κράτος έχει καλύψει τις βασικές ανάγκες 1.321.000 πολιτών άνω των 65 ή χρόνια ασθενών.

Η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες θα συνεχιστεί μέσω Διαδικτύου και τηλεόρασης, είπε.

«Πρέπει να μειώσουμε στο μέγιστο το ποσοστό διασποράς του ιού, διασφαλίζοντας ότι όλοι πολίτες μας, εκτός από όσους εργάζονται, μένουν στο σπίτι» δήλωσε.

Υποστήριξε, επίσης, πως «δεν υπάρχει πρόβλημα στα νοσοκομεία μας. Δεν υπάρχει πρόβlημα διάγνωσης ή θεραπευτικής αντιμετώπισης. Και έως τώρα, με το θέλημα του Θεού, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα σχετικά με την προμήθεια τροφίμων, με το υγειονομικό υλικό και τη δημόσια υγεία».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα μετατραπούν δύο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης σε νοσοκομεία 1.000 κλινών το καθένα, που θα δέχονται μόνο κρούσματα κορωνοϊού. Το ένα θα κατασκευαστεί στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ατατούρκ στην περιοχή Γεσίλκιοϊ της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης και το δεύτερο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή του Σαντζάκτεπε στην ασιατική πλευρά της πόλης.

«Σε 45 ημέρες θα έχουν τελειώσει και θα ανοίξουν για τον λαό μας» είπε.

«Με τα μέτρα που έχουμε πάρει και με αυτά που θα πάρουμε, θα ξεπεράσουμε την πανδημία, παράλληλα με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο» υπογράμμισε, παραδέχθηκε πάντως πως «μετά την πανδημία τίποτα στον κόσμο δεν θα είναι το ίδιο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ