Τραγωδία στην Μπανγκόκ: Τουλάχιστον 27 νεκροί από πυρκαγιά σε παμπ – Σε κρίσιμη κατάσταση 22 τραυματίες

 
Τραγωδία στην Μπανγκόκ: Τουλάχιστον 27 νεκροί από πυρκαγιά σε παμπ – Σε κρίσιμη κατάσταση 22 τραυματίες

Ενημερώθηκε: 13/07/26 - 08:22

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 63 τραυματίστηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά που μετέτρεψε σε παγίδα θανάτου δημοφιλή παμπ στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Διασώστες και πυροσβέστες πραγματοποίησαν πολύωρες έρευνες μέσα στους πυκνούς καπνούς και τα συντρίμμια του κτηρίου, ενώ οι αρχές διαπίστωσαν ότι η πρόσβαση στις δύο εξόδους κινδύνου ήταν περιορισμένη από αντικείμενα που είχαν τοποθετηθεί μπροστά τους.

Οι επιχειρήσεις έρευνας, ανάσυρσης και ταυτοποίησης των θυμάτων συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (13/7) στην παμπ Ρονγκ Μπιρ Να Λατ Φράο, στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας.

Πυροσβέστες με αναπνευστικές συσκευές και φακούς εισήλθαν στο απανθρακωμένο εσωτερικό του καταστήματος, αναζητώντας επιζώντες και θύματα ανάμεσα σε κατεστραμμένα τραπέζια, καθίσματα και τμήματα της οροφής. Πολλοί από τους νεκρούς εντοπίστηκαν κοντά στις τουαλέτες, στο πίσω μέρος της παμπ, όπου είχαν καταφύγει στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τις φλόγες που εκδηλώθηκαν κοντά στην κεντρική είσοδο.

Εμπόδια στις εξόδους κινδύνου

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Μπανγκόκ, Τσανττσάρτ Σιτιπούντ, το κατάστημα διέθετε δύο εξόδους κινδύνου, ωστόσο η πρόσβαση και στις δύο ήταν προβληματική.

Στη μία έξοδο, που βρισκόταν κοντά στην κουζίνα, είχαν τοποθετηθεί κιβώτια με μπίρες, ενώ μπροστά από τη δεύτερη υπήρχε τραπέζι, γεγονός που δυσχέρανε σημαντικά την εκκένωση του χώρου, καθώς οι πελάτες προσπαθούσαν να διαφύγουν μέσα στο σκοτάδι και τον πυκνό καπνό.

«Ο καπνός ήταν παντού. Οι περισσότεροι από τους επιζώντες είχαν υποστεί ασφυξία», δήλωσε πυροσβέστης που έφθασε στο σημείο με το πρώτο όχημα της Πυροσβεστικής. Όπως ανέφερε, αρκετοί θαμώνες κατευθύνθηκαν προς το πίσω μέρος του καταστήματος, καθώς η φωτιά είχε αποκλείσει την κύρια είσοδο.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου μισή ώρα μετά την ειδοποίηση των αρχών. Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός ανέρχεται σε 27 νεκρούς και 63 τραυματίες, εκ των οποίων οι 22 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πιθανό βραχυκύκλωμα

Οι πρώτες εκτιμήσεις των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών κάνουν λόγο για πιθανό βραχυκύκλωμα σε μονάδα κλιματισμού που βρισκόταν στην οροφή του καταστήματος.

Μουσικός που εμφανιζόταν στην παμπ κατέθεσε ότι είδε καπνό να βγαίνει από ηλεκτρικό πίνακα κοντά στη σκηνή. Σύμφωνα με την περιγραφή του, ακολούθησαν διακοπή ρεύματος και έκρηξη, πριν ο πυκνός καπνός καλύψει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ολόκληρο τον χώρο.

Παράλληλα, τμήματα ηχομονωτικού υλικού φέρεται να αποκολλήθηκαν από την οροφή, τραυματίζοντας θαμώνες την ώρα που προσπαθούσαν να βρουν διέξοδο.

Σε εξέλιξη η ταυτοποίηση των θυμάτων

Στο σημείο δημιουργήθηκε ειδικός χώρος καταγραφής αγνοουμένων, όπου συγγενείς έδιναν στοιχεία για πρόσωπα που αναζητούσαν.

Η ταυτοποίηση ορισμένων θυμάτων και τραυματιών αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς αρκετοί δεν έφεραν έγγραφα ταυτοποίησης ή δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσουν με τις αρχές.

Ιατροδικαστές και αστυνομικοί συνέλεξαν στοιχεία από το κατεστραμμένο κτήριο, ενώ κινητά τηλέφωνα και προσωπικά αντικείμενα που εντοπίστηκαν στα αποκαΐδια αξιοποιούνται για την αναγνώριση των θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ, επισκέφθηκε το σημείο της τραγωδίας και δήλωσε ότι η ακριβής αιτία της πυρκαγιάς παραμένει υπό διερεύνηση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ