Τραμπ: «Διαλύσαμε το Ιράν, αλλά θέλω ολοκληρωτική νίκη» – Απάντηση σε πολεμικούς τόνους από την Τεχεράνη

 
τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Kevin Lamarque /REUTERS

Ενημερώθηκε: 01/05/26 - 15:10

Σε μια θριαμβευτική δήλωση προχώρησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του στο Newsmax ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επικρατήσει στην πολεμική σύγκρουση με το Ιράν. Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ισοπεδώσει το ναυτικό, την αεροπορία, την αεράμυνα και τα συστήματα ραντάρ της χώρας, ενώ ισχυρίστηκε ότι η ιρανική ηγεσία έχει εξουδετερωθεί.

Παρά την εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής που παρουσίασε, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι επιδιώκει μια νίκη με «μεγαλύτερη διαφορά», ξεκαθαρίζοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι αρκετή.

«Ακόμα κι αν αποχωρούσαμε τώρα, θα χρειάζονταν 20 χρόνια για να ανασυγκροτηθούν», δήλωσε, προσθέτοντας όμως ότι προϋπόθεση για τον τερματισμό των επιχειρήσεων είναι οι αδιαπραγμάτευτες εγγυήσεις ότι η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

Οικονομική ασφυξία και εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου

Ο Τραμπ στάθηκε ιδιαίτερα στην αποτελεσματικότητα του ναυτικού αποκλεισμού στα Στενά του Ορμούζ, ο οποίος, όπως είπε, έχει οδηγήσει την ιρανική οικονομία σε κατάρρευση, με τον πληθωρισμό να αγγίζει το 100% και τις εξαγωγές πετρελαίου να έχουν μηδενιστεί. Ωστόσο, ο αποκλεισμός αυτός προκαλεί τριγμούς και στην παγκόσμια αγορά, με την τιμή του αργού πετρελαίου (Brent) να εκτοξεύεται στα 126 δολάρια το βαρέλι.

Η απάντηση της Τεχεράνης

Από την πλευρά του, ο νέος Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ —ο οποίος ανέλαβε τα ηνία μετά τον θάνατο του πατέρα του στις πρώτες επιθέσεις του πολέμου— εξέδωσε ανακοίνωση σε προκλητικό ύφος.

Ο Χαμενεΐ, που δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την αρχή του πολέμου, ορκίστηκε να προστατεύσει το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η μόνη θέση που ανήκει στους Αμερικανούς στον Περσικό Κόλπο είναι «ο πάτος της θάλασσας». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι στην περιοχή γράφεται πλέον ένα «νέο κεφάλαιο» στην ιστορία, παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται η χώρα του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ