Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί την Κυριακή στο Μαρ-α-Λάγκο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ανάρτηση του δημοσιογράφου του Axios Μπαράκ Ραβίντ στο Χ, ο οποίος επικαλέστηκε Ουκρανό αξιωματούχο. Το Reuters σημειώνει ότι η πληροφορία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως από την Ουάσιγκτον.
Νωρίτερα, ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι επήλθε συμφωνία για συνάντηση με τον Τραμπ «στο άμεσο μέλλον», στο πλαίσιο εντατικών διπλωματικών επαφών που στοχεύουν στον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία. «Πολλά μπορούν να αποφασιστούν πριν από την Πρωτοχρονιά», τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ, εκφράζοντας αισιοδοξία για πρόοδο στις συνομιλίες.
Όπως ανέφερε, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ ενημέρωσε την ηγεσία για τις τελευταίες επαφές με την αμερικανική πλευρά, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν χάνεται ούτε μία μέρα» στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Η εφημερίδα Kyiv Post μετέδωσε ότι ο Ζελένσκι ενδέχεται να ταξιδέψει στη Φλόριντα ήδη από την Κυριακή, όπου ο Τραμπ περνά τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Η συνάντηση των δύο ηγετών συνδέεται άμεσα με το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων που Ουάσιγκτον και Κίεβο σκοπεύουν να παρουσιάσουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αν και σύμφωνα με ουκρανικές πηγές έχει υπάρξει συμφωνία στα περισσότερα σημεία, παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες, όπως η σταθερή άρνηση της Ουκρανίας να αποδεχθεί εδαφικές παραχωρήσεις στο Ντονμπάς.
Ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι είχε συνεχείς επαφές με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, με τους οποίους, όπως είπε, υπήρξε «πολύ καλή συζήτηση» για «νέες ιδέες που μπορούν να συμβάλουν σε μια πραγματική και βιώσιμη ειρήνη». Δεν έκρυψε την ευγνωμοσύνη του για «την εντατική δουλειά» της αμερικανικής ομάδας και τα «ευγενικά λόγια» προς την Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν αυτές τις ημέρες και οι προτάσεις που εξετάζονται θα λειτουργήσουν προς όφελος του κοινού στόχου: «να φέρουμε πιο κοντά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή της ειρήνης».