"Βόμβα" αξιωματούχου της ΕΕ: Ο Γκιουλέν εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία

Σε μία δήλωση που θα συζητηθεί, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς είπε ότι το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα
Ενημερώθηκε: 17/11/16 - 00:13

Σε μία δήλωση που θα συζητηθεί, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς είπε ότι το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ προβαίνει σε τέτοια δήλωση.

Σε συνέντευξή του σε βελγικό περιοδικό, ο Τίμερμανς είπε ότι οι αμερικανικές έρευνες δείχνουν ότι «το κίνημα Γκιουλέν σίγουρα έπαιξε ρόλο» στην απόπειρα πραξικοπήματος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά που λέει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον ρόλο του Γκιουλέν στο πραξικόπημα δεν είναι εντελώς ανοησίες» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

"Η Ευρώπη δεν συμπαραστάθηκε στην Τουρκία όσο θα έπρεπε"

  
«Η Ευρώπη δεν συμπαραστάθηκε στην Τουρκία όσο θα έπρεπε» τόνισε ο Τίμερμανς. 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξακολουθεί να είναι επικριτικός απέναντι στην κατασταλτική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν και στηλιτεύει το πογκρόμ εκκαθαρίσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης για επαναφορά της θανατικής ποινής. 

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο Τίμερμανς αντιπαρέρχεται τις αιτιάσεις Ερντογάν ότι η ΕΕ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και δεν παρέχει την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί στην Τουρκία και εκφράζει την άποψη ότι η συμφωνία με την Τουρκία παράγει αποτελέσματα, αν και παραδέχεται ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι «δραματική».

Το βελγικό περιοδικό αναφέρεται στις νέες κατηγορίες του Ερντογάν σε βάρος του Βελγίου ότι παρέχει «χείρα βοηθείας» προς τους οπαδούς του PKK και του κινήματος Γκιουλέν.

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το Βέλγιο ένα «σημαντικό κέντρο» για τους οπαδούς του PKK και του Γκιουλέν, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν δείχνει να ενοχλείται».

Σχετικά Θέματα:

Ερντογάν: Η Γερμανία ασφαλές καταφύγιο για γκιουλενιστές και τρομοκράτες