Ξεκίνησαν στο Κάιρο οι διερευνητικές επαφές Αιγύπτου-Τουρκίας

 
Ξεκίνησαν στο Κάιρο οι διερευνητικές επαφές Αιγύπτου-Τουρκίας

Ενημερώθηκε: 05/05/21 - 18:27

Σήμερα και αύριο, 5 και 6 Μαΐου, διεξάγονται οι πολιτικές διαβουλεύσεις Αιγύπτου - Τουρκίας στο Κάιρο, όπως ανακοίνωσε το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, που εξεδόθη χθες το βράδυ, οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας θα διεξαχθούν με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου πρέσβη Χάμντι Σάναντ Λόζα και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Πρέσβη Σαντάτ Ονάλ, από 5 έως 6 Μαΐου στο Κάιρο.

Όπως αναφέρει το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, «οι διερευνητικές συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα αναγκαία βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο».

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένοι από τότε που ο στρατός της Αιγύπτου έδιωξε από την εξουσία τον Πρόεδρο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και σύμμαχο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Μοχάμεντ Μούρσι.

Οι δύο χώρες συγκρούστηκαν επίσης για την διευθέτηση των ΑΟΖ και τους υπεράκτιους πόρους, καθώς και για την Λιβύη, όπου υποστήριξαν τις αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο.

Μετά από την ανταλλαγή προσβολών και κατηγοριών για χρόνια, η Τουρκία και η Αίγυπτος έριξαν πρόσφατα τους τόνους στην δημόσια αντιπαράθεση τους.

Η Τουρκία δήλωσε τον Μάρτιο ότι είχε ξαναρχίσει διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών μίλησαν τηλεφωνικώς τον Απρίλιο. Αυτή ήταν η πρώτη άμεση επαφή τους στο πλαίσιο της προσπάθειας της Άγκυρας για να βελτιώσει τους δεσμούς της με το Κάιρο.