Υεμένη: Το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο αγνοεί το τελεσίγραφο της Σαουδικής Αραβίας και κλιμακώνεται η ένταση με τα ΗΑΕ

 
υεμενη

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo

Ενημερώθηκε: 31/12/25 - 19:41

Το υποστηριζόμενο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο (STC) αψήφησε τις πιέσεις της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη, διατηρώντας τις δυνάμεις του στις περιοχές που κατέλαβε πρόσφατα.

Ο επικεφαλής του STC στην κοιλάδα Χαντραμαούτ, Μοχάμεντ Αμπντουλμαλίκ αλ-Ζουμπαϊντί, διέψευσε στις 31 Δεκεμβρίου τις πληροφορίες περί αποχώρησης των δυνάμεων και της ηγεσίας του Συμβουλίου από την πόλη Σέγιουν, η οποία πέρασε πρόσφατα υπό τον έλεγχο της φιλοεμιρατινής πολιτοφυλακής. Χαρακτήρισε τα σχετικά δημοσιεύματα «φήμες» που, όπως είπε, διαδίδονται από «εχθρούς του νότου», υποστηρίζοντας ότι το ηθικό των μαχητών παραμένει υψηλό.

Ωστόσο, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι δυνάμεις του STC αποσύρθηκαν από τις περιοχές Ουάντι Χαρντ και Γκαΐλ Μπιν Γιαμίν, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για πλήρη αποχώρηση αλλά για αναδιάταξη. Όπως σημείωσαν, οι μαχητές του STC έχουν οχυρωθεί σε άλλες θέσεις, προετοιμαζόμενοι για ενδεχόμενες συγκρούσεις με τις φιλοσαουδαραβικές δυνάμεις του λεγόμενου «Ασπίδα της Πατρίδας».

Την ίδια στιγμή, συμμαχία φυλετικών δυνάμεων που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και είναι γνωστή ως Δυνάμεις Προστασίας Χαντραμαούτ φέρεται να κατέλαβε την περιοχή Ουάντι Νάχμπ από το STC. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με σποραδικές συγκρούσεις να καταγράφονται μετά τη λήξη της 24ωρης προθεσμίας για την αποχώρηση όλων των εμιρατινών στρατιωτικών δυνάμεων από την Υεμένη.

Σε διπλωματικό επίπεδο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας εξέφρασε τη στήριξή του σε κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Παράλληλα, ο σαουδαραβικός συνασπισμός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πλήγμα κατά πλοίων που, σύμφωνα με τον ίδιο, μετέφεραν όπλα από τα ΗΑΕ προς το STC. Όπως υποστήριξε, τα πλοία απενεργοποίησαν τα συστήματα εντοπισμού τους πριν εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Υεμένης, ενώ η άφιξή τους συνοδεύτηκε από κλείσιμο του λιμανιού και απομάκρυνση των εργαζομένων.

Ο συνασπισμός ανέφερε ότι τα φορτία περιλάμβαναν περισσότερα από 80 οχήματα και κοντέινερ με όπλα και πυρομαχικά, σημειώνοντας πως είχε ενημερώσει ανώτατους αξιωματούχους των ΗΑΕ να αποτρέψουν την αναχώρησή τους από το λιμάνι της Μουκάλα. Τόνισε δε ότι υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για πρόθεση διανομής του οπλισμού σε διάφορες περιοχές της Χαντραμαούτ.

Λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ ανακοίνωσε τον τερματισμό της στρατιωτικής του αποστολής στην Υεμένη. Παρά ταύτα, στις 30 Δεκεμβρίου το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε επίσημα την πλήρη αποχώρηση όλων των εμιρατινών δυνάμεων εντός 24 ωρών, καλώντας το Αμπού Ντάμπι να συμμορφωθεί με σχετικό αίτημα της φιλοσαουδαραβικής κυβέρνησης της Υεμένης. Η ίδια κυβέρνηση απαίτησε και την αποχώρηση του STC από τις περιοχές που έχει καταλάβει.

Το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο συνεχίζει ωστόσο την προέλασή του στην κεντρική και νότια Υεμένη, ελέγχοντας πλέον τις επαρχίες Χαντραμαούτ και αλ-Μάχρα, ενώ έχει καταλάβει και το προεδρικό μέγαρο στο Άντεν. Στην πράξη, ελέγχει σχεδόν όλη την επικράτεια που θα συγκροτούσε το αποσχιστικό κράτος που επιδιώκει να δημιουργήσει στα σύνορα της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Νότιας Υεμένης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, στελέχη του STC έχουν δηλώσει σε δυτικούς διπλωμάτες ότι η Υεμένη «δεν θα ενωθεί ποτέ ξανά», την ώρα που φιλοσαουδαραβικές δυνάμεις φέρονται να συγκεντρώνονται στα σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε το 2015 ευρείας κλίμακας στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, επιβάλλοντας παράλληλα αποκλεισμό που οδήγησε σε πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Τα ΗΑΕ αποτέλεσαν βασικό πυλώνα του συνασπισμού, αναπτύσσοντας τα επόμενα χρόνια εκτεταμένη παρουσία σε υεμενικά νησιά, λιμάνια και θαλάσσιες οδούς, σε συντονισμό – σύμφωνα με επικριτές – και με το Ισραήλ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ