ΥΠΕΞ Πολωνίας: Ζητά «οικονομικές αποζημιώσεις» από το Βερολίνο για τις θηριωδίες των Ναζί

 
Radoslaw Sikorski

Ενημερώθηκε: 31/01/24 - 10:09

Ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας, Radoslaw Sikorski, ζήτησε την Τρίτη «οικονομικές αποζημιώσεις» από το Βερολίνο για τις θηριωδίες των Ναζί,επαναλαμβάνοντας έτσι τα αιτήματα για επανορθώσεις που είχε διατυπώσει η προηγούμενη κυβέρνηση στη Βαρσοβία, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Sikorski, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τα μέσα Δεκεμβρίου στη νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Πολωνίας, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του για να συναντηθεί με την ομόλογό του, Annalena Baerbock.

Ερωτηθείς από τη γερμανική τηλεόραση Welt TV μετά τη συνάντησή του με την Annalena Baerbock σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων που ζήτησε η προηγούμενη συντηρητική εθνικιστική κυβέρνηση για τη φρίκη που διέπραξαν οι Ναζί, ο Sikorski τόνισε: «Αυτό που έκανε η Γερμανία στην Πολωνία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν τρομερό και σκληρό». «Θα ήταν χρήσιμο για τη Γερμανία να βρει έναν δημιουργικό τρόπο να εκφράσει αυτό το πόνο, να εκφράσει τη λύπη της και να κάνει κάτι καλό για τους ανθρώπους που επέζησαν εκείνης της περιόδου», πρόσθεσε..«Και αυτός ο ηθικός προβληματισμός για το παρελθόν θα μεταφραζόταν σε οικονομική αποζημίωση», συνέχισε ο Πολωνός υπουργός. Δεν διευκρίνισε το ύψος αυτής της αποζημίωσης.

Το θέμα των αποζημιώσεων επηρέασε τις ήδη πολύ τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Βερολίνου και της προηγούμενης συντηρητικής πολωνικής εθνικιστικής κυβέρνησης, η οποία εκτίμησε το ποσό που ζητήθηκε από τη Γερμανία στα 1.300 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Γερμανία θεωρεί ότι η Πολωνία έχει αποκηρύξει τις πολεμικές αποζημιώσεις το 1953 και έχει επιβεβαιώσει αυτή την παραίτηση σε αρκετές περιπτώσεις. Το Βερολίνο αντιτάχθηκε με τα ίδια επιχειρήματα στις απαιτήσεις επανορθώσεων που είχαν εγείρει στο παρελθόν η Ελλάδα και η Ιταλία.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου/Agerpres.ro

Πηγή: ERTnews

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ