Υπό επιτήρηση η Τουρκία για ενδείξεις χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Υπό επιτήρηση η Τουρκία για ενδείξεις χρηματοδότησης της τρομοκρατίας
Ενημερώθηκε: 16/12/19 - 22:46

Οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να λάβουν πιο αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες καθώς και για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ειδάλλως θα προστεθούν στην «γκρίζα λίστα» των χωρών που έχουν ανεπαρκείς οικονομικούς ελέγχους, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Ομάδα Ανάληψης Οικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force, FATF).

Στην έκθεσή της η FATF επισημαίνει τα κενά στις προσπάθειες της Τουρκίας να αποτρέψει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.

Από τους 11 τομείς ελέγχου, η FATF κρίνει πως η Άγκυρα απαιτείται να κάνει μεγάλες ή ριζικές βελτιώσεις στους εννέα. Μετά τα ευρήματα της έκθεσης, η Τουρκία θα τεθεί υπό επιτήρηση για ένα χρόνο και ενδέχεται να προστεθεί στη γκρίζα λίστα αν δεν προβεί σε βελτιώσεις.

Το διεθνές παρατηρητήριο για το ξέπλυμα χρήματος τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει «ριζικές βελτιώσεις σε μέτρα παγώματος κεφαλαίων που συνδέονται με τρομοκρατία ή τρομοκρατικές οργανώσεις και χρηματοδότες αυτής».

Η Τουρκία έχει χαμηλό δείκτη καταδικαστικών αποφάσεων για υποθέσεις χρηματοδότησης τρομοκρατίας, προσθέτει η έκθεση, παραπέμποντας σε στοιχεία που έχουν χορηγηθεί από τις αρχές και δείχνουν ότι περισσότερα από 6.000 άτομα που διώχθηκαν ποινικά, για σχετικά αδικήματα το 2017, μόλις 115 καταδικάστηκαν.

Η Άγκυρα θα πρέπει επίσης να εντείνει τις προσπάθειές της για να αποτρέψει «τη συγκέντρωση, τη διακίνηση και τη χρήση κεφαλαίων για όπλα μαζικής καταστροφής», υπογραμμίζει το διεθνές παρατηρητήριο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία κινείται αργά στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Η Τουρκία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο και με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, η FATF ζητά από τη χώρα να ενισχύσει τη χρήση μυστικών πληροφοριών στις υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος και να αναπτύξει μια εθνική στρατηγική στην έρευνα και στη δίωξη διαφορετικών τύπων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

ΠΗΓΗ: Reuters via  naftemporiki.gr