9.000 αποζημίωση σε οικογένεια μαθητή που του αρνήθηκαν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών

 
9.000 αποζημίωση σε οικογένεια μαθητή που του αρνήθηκαν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών

Ενημερώθηκε: 20/01/24 - 12:40

Το ποσό των 9.000 ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου γιατί το θέμα της απαλλαγής μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών.

Το δικαστήριο καταδίκασε την χώρα μας γιατί σχολείο στον Γέρακα σχολείο δεν απάλλαξε μαθητή από το μάθημα με το αιτιολογικό οτι στη σχετική αίτηση δεν αναφέρονταν ρητά οτι ο μαθητής "δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος".

Με αναρτησή του ο δικηγόρος του μαθητή κ.Βασίλης Σωτηρόπουλος αναφέρει οτι με χθεσινή του διάταξη (18-1-2024)το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επιδίκασε ποσό 9.000€ το οποίο πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα σε μαθητή - που εκπροσωπεί ως δικηγόρος - επειδή απορρίφθηκε αίτημα γονέων του για απαλλαγή από θρησκευτικά.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ο δικηγόρος, το δικαστήριο ενέκρινε φιλικό διακανονισμό για το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, χωρίς να δικάσει την ουσία της υπόθεσης. Καταλήγει ότι η συμφωνία μας με την Ελλάδα δεν είναι εις βάρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων του (πρώην πια) μαθητή.

Όλα ξεκίνησαν όταν  στο Α’ Λύκειο Γέρακα αρνήθηκε να απαλλάξει τον μαθητή επειδή οι γονείς του κατέθεσαν δήλωση χωρίς να μνημονευόσουν ότι «δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος», όπως επέβαλε η εγκύκλιος του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Τότε ήταν που είχε εκδοθεί Είχε μόλις εκδοθεί η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων 28/2019 που απαγόρευε να γράφεται το μη-θρήσκευμα. Έτσι το παιδί δεν έλαβε απαλλαγή για το πρώτο τετράμηνο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ.Σωτηρόπουλος  «προσβάλαμε δικαστικά την άρνηση του σχολείου, αλλά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών άργησε να εκδώσει την απόφαση και δικαίωσε τον μαθητή στο τέλος του Ιανουαρίου 2020, όποτε έλαβε τελικά απαλλαγή για το υπόλοιπο σχολικό έτος. Ενδιαμέσως προσφύγαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που το ίδιο πρότεινε φιλικό διακανονισμό 9.000€ που αποδέχθηκε η Κυβέρνηση για να μην προχωρήσουμε σε δίκη.

Πέραν του μαθητή στο Γέρακα ,υπάρχουν και άλλες δύο οικογένειες οι οποίες προσέφυγαν στο Δικαστήριο Α επειδή η Ελλάδα δεν προσφέρει εναλλακτικό ισότιμο μάθημα για παιδιά που απαλλάσσονται από τα θρησκευτικά και επειδή παρά τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το Υπουργείο Παιδείας και το ΣτΕ εμμένουν να επιβάλλουν στους γονείς να αιτούνται απαλλαγή μόνο «για λόγους θρησκευτικής συνείδησης», αντίθετα φυσικά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Για τις δύο οικογένειες έχει επιδικαστεί αποζημίωση 21.000 ευρώ.

Το θέμα της διδασκαλίας του θέματος των θρησκευτικών απασχολεί εδώ και χρόνια την Εκκλησία και την Πολιτεία. Το 2022 με απόφαση της τότε υπουργού Παιδείας κυρίας Κεραμέως απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών μπορούν να πάρουν μόνον όσοι μαθητές δεν είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Για την απόφαση προσέφυγε στο ΣτΕ η 'Ενωση Αθέων .Ωστόσο ,το ΣτΕ αποφάσισε οτι η διαδικασία απαλλαγής που είχε θεσπιστεί με την υπουργική απόφαση 106646/ΓΔ4/2.9.2022 είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε αιτήσεις ακυρώσεως γονέων μαθητών και της Ενωσης Αθέων κατά της αποφάσεως 106646/ΓΔ4/2.9.2022 του υπουργείου Παιδείας (Β’ 4644), η οποία ορίζει ότι για την απαλλαγή των μη ορθόδοξων χριστιανών μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών υποβάλλεται αίτηση στον διευθυντή του σχολείου που αναφέρει: «Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των θρησκευτικών».

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ρύθμιση βρίσκεται εντός της εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 37 του ν. 4772/2021 και δεν αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ για τη θρησκευτική ελευθερία, «δεδομένου ότι η εν λόγω αίτηση γίνεται χάριν απαλλαγής από την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα και τον νόμο υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των θρησκευτικών». Η δε θεσπιζόμενη διαδικασία απαλλαγής κρίθηκε ότι διαφέρει ουσιωδώς από τα προβλεπόμενα σε προγενέστερη εγκύκλιο που είχε κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ότι παραβίαζε διατάξεις της ΕΣΔΑ. «Και τούτο καθόσον η αίτηση απαλλαγής με το προεκτεθέν περιεχόμενο δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε άδεια, έγκριση, εξακρίβωση θρησκεύματος, έλεγχο αξιοπιστίας, η δε αναφορά σε λόγους θρησκευτικής συνείδησης δεν συνιστά αιτιολόγηση, ούτε αποκαλύπτει συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά συνιστά επίκληση της νομικής βάσης στην οποία στηρίζεται η αξίωση απαλλαγής (διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ για την θρησκευτική ελευθερία), προκειμένου το δικαίωμα να ασκείται ενσυνείδητα και όχι επιπόλαια», λέει η απόφαση.Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, τα τελευταία χρόνια ετησίως απαλλάσσονται περίπου 10.500 μαθητές και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ